{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS-a "skresala" grantove humanitarnim organizacijama

F
29.8.2012. u 12:35
0
1
Vlada RS-a "skresala" grantove humanitarnim organizacijama
0
Vlada RS-a "skresala" grantove humanitarnim organizacijama
Humanitarnim organizacijama u Republici Srpskoj bit će smanjena redovna pomoć iz entitetskog budžeta, predviđeno je prijedlogom rebalansa ovogodišnjeg budžetskog okvira.
Umanjeni su ionako neveliki tekući grantovi dobrotvornim društvima "Merhamet", "Caritas" i "Kolo srpskih sestara".

Vlada RS-a je u predloženom rebalansu budžeta, koji će pred parlamentarce 4.septembra, muslimanskom dobrotvornom društvu "Merhamet" smanjila sredstva sa 224.000 na 186.000 KM.

Umanjen je i tekući grant humanitarnoj organizaciji u čijem je središtu djelovanja također čovjek - "Caritasu" u Republici Srpskoj i to sa 135.000 sa 112.000 maraka.

I tekući grant humanitarnom društvu "Kolo srpskih sestara" bit će manji, i umjesto 100.000 iznosit će 83.000.

Vlada RS-a odlučila je da štedi i na sredstvima predviđenim budžetom za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, čiji grant je rebalansom smanjen sa 190.000 na 157.000 KM.

Izvršna vlast posegnula je i za doznakama za rješavanje problema interno raseljenih osoba, ali i "skresala" sredstva za finansiranje povratka u Republiku Srpsku sa 3.658.000 na 3.550.000 KM, dok je povećana stavka za povratak u Federaciju BiH sa 325.000 na 426.000.

Uvidom u pripremljeni rebalans budžeta vidljivo je da je Vlada RS-a izvršila brojne izmjene na budžetskim stavkama, a kod nekih su intervencije bile u iznosima od svega 500 KM.

Pojedini budžetski korisnici dobit će nakon rebalansa više sredstava, a među njima se posebno izdvaja Ustavni sud RS, koji će dobiti 50.000 KM više sredstava i to za reprezentaciju, režije, te, između ostalog, za naknade van radnog odnosa.

Skoro 100.000 maraka više iz budžeta RS-a bit će izdvojeno za potrebe Helikopterskog servisa RS-a, a u rebalansu budžeta, između ostalog, povećane su im stavke rashoda po osnovu smještaja i putovanja sa 194.000 na 274.000 KM.

Vlada RS-a u obrazloženju predloženog rebalansa priznaje da je s ciljem smanjenja fiskalnog deficita i unapređenja srednjoročne fiskalne održivosti, krenula u pregovore sa MMF-om oko odobrenja novog kreditnog aranžmana.

- U cilju odobrenja stand-by aranžmana, potpisano je Pismo namjere BiH prema MMF-u, u kojem se Vlada RS, između ostalog, obavezala da će usvojiti rebalans budžeta u skladu sa obavezama iz ovog pisma do sredine mjeseca septembra 2012. godine, stoji u dokumentu.

Rebalans je predložen po hitnom postupku, zbog kratkoće vremena koje je preostalo entitetskoj vladi do pomenutog roka.

Vlada RS-a također priznaje da su prihodi smanjeni ispod planiranog nivoa, a posebno kada je riječ o prihodima od indirektnih poreza, ali i entitetskog poreza na dobit.

Preciznije, za prvih sedam mjeseci naplaćeno je 6,6 posto manje prihoda po osnovu poreza na dobit nego u istom periodu lani, navodi Vlada RS-a.

Prijedlog rebalansa budžeta RS za 2012. iznosi milijardu i 810 miliona KM i manji je za 15 miliona od usvojenog budžetskog okvira.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: