BiH
0

Vlada RS-a "skresala" grantove humanitarnim organizacijama

FENA
Humanitarnim organizacijama u Republici Srpskoj bit će smanjena redovna pomoć iz entitetskog budžeta, predviđeno je prijedlogom rebalansa ovogodišnjeg budžetskog okvira.

Umanjeni su ionako neveliki tekući grantovi dobrotvornim društvima "Merhamet", "Caritas" i "Kolo srpskih sestara".

Vlada RS-a je u predloženom rebalansu budžeta, koji će pred parlamentarce 4.septembra, muslimanskom dobrotvornom društvu "Merhamet" smanjila sredstva sa 224.000 na 186.000 KM.

Umanjen je i tekući grant humanitarnoj organizaciji u čijem je središtu djelovanja također čovjek - "Caritasu" u Republici Srpskoj i to sa 135.000 sa 112.000 maraka.

I tekući grant humanitarnom društvu "Kolo srpskih sestara" bit će manji, i umjesto 100.000 iznosit će 83.000.

Vlada RS-a odlučila je da štedi i na sredstvima predviđenim budžetom za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, čiji grant je rebalansom smanjen sa 190.000 na 157.000 KM.

Izvršna vlast posegnula je i za doznakama za rješavanje problema interno raseljenih osoba, ali i "skresala" sredstva za finansiranje povratka u Republiku Srpsku sa 3.658.000 na 3.550.000 KM, dok je povećana stavka za povratak u Federaciju BiH sa 325.000 na 426.000.

Uvidom u pripremljeni rebalans budžeta vidljivo je da je Vlada RS-a izvršila brojne izmjene na budžetskim stavkama, a kod nekih su intervencije bile u iznosima od svega 500 KM.

Pojedini budžetski korisnici dobit će nakon rebalansa više sredstava, a među njima se posebno izdvaja Ustavni sud RS, koji će dobiti 50.000 KM više sredstava i to za reprezentaciju, režije, te, između ostalog, za naknade van radnog odnosa.

Skoro 100.000 maraka više iz budžeta RS-a bit će izdvojeno za potrebe Helikopterskog servisa RS-a, a u rebalansu budžeta, između ostalog, povećane su im stavke rashoda po osnovu smještaja i putovanja sa 194.000 na 274.000 KM.

Vlada RS-a u obrazloženju predloženog rebalansa priznaje da je s ciljem smanjenja fiskalnog deficita i unapređenja srednjoročne fiskalne održivosti, krenula u pregovore sa MMF-om oko odobrenja novog kreditnog aranžmana.

  • U cilju odobrenja stand-by aranžmana, potpisano je Pismo namjere BiH prema MMF-u, u kojem se Vlada RS, između ostalog, obavezala da će usvojiti rebalans budžeta u skladu sa obavezama iz ovog pisma do sredine mjeseca septembra 2012. godine, stoji u dokumentu.

Rebalans je predložen po hitnom postupku, zbog kratkoće vremena koje je preostalo entitetskoj vladi do pomenutog roka.

Vlada RS-a također priznaje da su prihodi smanjeni ispod planiranog nivoa, a posebno kada je riječ o prihodima od indirektnih poreza, ali i entitetskog poreza na dobit.

Preciznije, za prvih sedam mjeseci naplaćeno je 6,6 posto manje prihoda po osnovu poreza na dobit nego u istom periodu lani, navodi Vlada RS-a.

Prijedlog rebalansa budžeta RS za 2012. iznosi milijardu i 810 miliona KM i manji je za 15 miliona od usvojenog budžetskog okvira.