{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobren rebalans budžeta Federacije BiH

F
6.9.2012. u 21:01
0
1
Odobren rebalans budžeta Federacije BiH
0
Odobren rebalans budžeta Federacije BiH
Rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije Bosne i Hercegovine odobren je u Federalnom parlamentu na prijedlog Vlade.
Prije dva dana saglasnost je dao Dom naroda na vanrednoj sjednici a danas i Predstavnički dom, koji je zasjedao također vanredno u Sarajevu. Pošto je izglasan u istom tekstu u oba doma, rebalansirani budžet može stupiti na snagu. Novi budžetski iznos je 1.999.084.438 KM, što je za 75,34 miliona više u odnosu na stanje prije rebalansa.

Većinom glasova je u oba doma podržan i amandman prema kojem će 12 miliona za niže nivoe vlasti biti raspoređeno tako što će po pet miliona pripasti Bosanskopodrinjskom i Posavskom kantonu, a dva miliona Kantonu 10.

Odobrenim rebalansom nezadovoljan je Savez poljoprivrednih udruženja Federacije. Njegovi predstavnici su pred zgradom Parlamenta prije dva dana čekali ishod glasanja Doma naroda. Negodovali su što je stavka za poticaje u ovom sektoru umanjena rebalansom sa 78 miliona na 68 miliona KM.

Traže da im se žurno isplati oko 40 miliona poticaja za prvih osam mjeseci, kao i da Vlada sačini plan naknade šteta poljoprivrednicima od ovogodišnjih prirodnih nepogoda. Ocjenjujući generalno predloženi rebalans i pozivajući Parlament da ga odobri, federalni premijer Nermin Nikšić rekao je po otvaranju današnje sjednice da je restrukturiranje vanjskog finansiranja suština rebalansiranog budžeta.

Premijer, kao i ministar finansija Ante Krajina, podsjetili su da je rebalans uvjet za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). "Pored povoljnijeg dolaženja do novca za vanjske obaveze, možemo ići ka reformama", riječi su kojima je ministar Krajina ocijenio rebalans pred delegatima Doma naroda prije dva dana.

Delegati Doma naroda, kao i poslanici Predstavničkog doma, odobrili su Vladi osim rebalansa i prateći akt, izmijenjeni zakon o izvršenju budžeta, te izmjene zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH. Većinom glasova je podržan i Zakon o izmirenju obaveza FBiH prema Federalnom zavodu PIO, kao i Vladina odluka o prihvatanju zaduženja Federacije po četvrtom stand by aranžmanu s MMF-om.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: