Izvještaj Vijeću sigurnosti UN
0

Brammertz: Potrebna bolja regionalna saradnja

FENA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Haški tribunal suočen je s velikim izazovima, posebno s odlaskom osoblja koje traži sigurnije zaposlenje nakon što je najavljeno skoro zatvaranje suda, rekli su predsjednik Tribunala i glavni haški tužilac u polugodišnjem izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Serge Brammertz, glavni tužilac pri Haškom tužilaštvu, kazao je u New Yorku da saradnja s tužilaštvima zemalja bivše Jugoslavije “potpuno ispunjava očekivanja”, ali je dodao da je zabrinut činjenicom da srbijansko Tužilaštvo nije napredovalo u istragama protiv pomagača u bjekstvu optuženih za ratne zločine, posebno Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Karadžiću i Mladiću se trenutno sudi pred Haškim tribunalom za zločine u Bosni i Hercegovini, dok Hadžić očekuje početak suđenja za zločine u Hrvatskoj.

Brammertz je posebno istakao da je zbog skorog zatvaranja Haškog tribunala potrebno osigurati podršku tužilaštvima zemalja regiona kako bi se nosili s predmetima ratnih zločina.

“Postoje veliki problemi u implementaciji nacionalnih strategija za procesuiranje ratnih zločina, posebno u Bosni i Hercegovini, gdje hiljade predmeta još uvijek stoji nerazriješeno. Ukoliko se ne osigura da Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina u BiH postane prioritet, ona će propasti. Kako bi se osigurala njena implementacija, potrebna je i bolja regionalna saradnja, posebno između Srbije i BiH”, rekao je Brammertz.

On je dodao i da su “neprihvatljivi” komentari novoizabranog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je nedavno izjavio da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

“Ovakve izjave se protive zaključcima Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Takva retorika je korak unazad i povećava patnju žrtava te ugrožava osjetljivi proces pomirenja u bivšoj Jugoslaviji”, dodao je glavni tužilac, prenio je BIRN.

Brammertz je kazao i da je Haško tužilaštvo suočeno s “nezamislivim pritiscima” u radu s obzirom na odlazak velikog broja radnika, što je u svom izlaganju ponovio i Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), navodeći da “dugogodišnji i vrijedni radnici” napuštaju sud jer se primiče najavljeno zatvaranje ove institucije u decembru 2014. godine.

“Haški tribunal može jedino nastojati da osigura da odlasci osoblja ne utječu negativno na strategiju zatvaranja i da se time ne stavi prevelik teret na preostale radnike, čija nevjerovatna posvećenost, rad i talent su ključni za uspješni nastavak rada Tribunala”, rekao je Meron.

Meron je u New Yorku rekao da je “sretan” što može da ih izvijesti kako je Haški tribunal učinio veliki napredak u implementaciji strategije zatvaranja i provođenja “glatke tranzicije” u Međunarodni rezidualni mehanizam koji će završiti preostale predmete Tribunala, a koji će početi s radom ove godine. On je dodao da će pet, od trenutno osam preostalih tekućih predmeta, završiti do kraja ove godine.

“Međutim, preostala suđenja, a posebno ona koja se tiču nedavno uhapšenih optuženih – Karadžića, Mladića i Hadžića – uzet će više vremena. Suđenja Mladiću i Hadžiću će vjerovatno trajati duže od predviđenog datuma zatvaranja Tribunala u decembru 2014. godine. Možete računati na to da će Vijeća u tim slučajevima nastaviti da smišljaju inovativne načine kojima će se minimizirati odgađanja, poštujući prava optuženih”, dodao je Meron.

Meron je rekao i da očekuje da će žalbene postupke Karadžiću, Mladiću i Hadžiću provesti Rezidualni mehanizam.