BiH
159

BPS traži da Halilović bude potpredsjednik FBiH i po dva ministarstva u KS i FBiH

Piše: E. Gorinjac
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stranka demokratske akcije, Demokratska fronta i Bosanska patriotska stranka-Sefer Halilović trebale bi činiti većinu u Kantonu Sarajevo. Na nedavno održanom sastanku između stranačkih timova BPS je iznio svoje zahtjeve kada je riječ o raspodjeli pozicija u izvršnoj vlasti.

Kako saznajemo, BPS, koji ima dva zastupnika u Skupštini KS, tražio je da im pripadnu i dva ministarstva u Vladi Kantona Sarajevo.

Osim toga, BPS za predsjednika svoje stranke Sefera Halilovića traži i mjesto potpredsjednika Federacije.

Također, njihov zahtjev je i da im pripadnu dva ministarstva u Federalnoj vladi, ali i mjesto u Domu naroda Federalnog parlamenta iz reda bošnjačkog naroda iz KS. Zastupnik iz KS, koji bi u tom slučaju bio izabran u Dom naroda, ako se pristane na ovo, je Semir Halilović, jedan od dvojice BPS-ovih zastupnika u Skupštini KS.

Drugi BPS-ov zastupnik u KS Nermin Bjelak bi također trebao biti izabran u Dom naroda FBiH, s obzirom na to da pripada Klubu Srba koji ima pet zastupnika, koliko KS daje u Dom naroda.

BPS je inače važan faktor u skupštinskoj većini Bosansko-podrinjskog kantona koju predvodi SDA, stoga su i u poziciji da za sebe traže ova mjesta u Kantonu Sarajevo i na nivou Federacije. Inače, skupštinsku većinu u Goraždu čine još i SBiH, LS, Stranka dijaspore, Novi pokret i Stranka za bolje Goražde.

SDA, kako je poznato, će predložiti mandatara za sastav Vlade KS, ali u ovoj stranci tvrde da još uvijek ne znaju ko će to biti.