BiH
0

Božović: Dodik ima najveći budžet i broj savjetnika u regionu, a RS nema rezultata

FENA
Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Marinko Božović kritikovao je danas budžetska izdvajanja planirana u 2016. od oko 10 miliona KM za Službu predsjednika RS-a, kao i broj savjetnika koji ima Milorad Dodik.

Imajući u vidu broj onih koji savjetuju njenog predsjednika, kako je dodao, RS se, ipak, ne izdvaja posebno u regionu po rezultatima.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini o predloženom entitetskom budžetu RS-a za narednu godinu, poslanik NDP-a Dragan Čavić ustvrdio je da će se entitetska kasa čak 77 dana u narednoj godini finansirati iz kredita.

Ukazao je i da je daleko veći rast budžeta u odnosu na BDP u RS-u, te upozorio da nije data kumulativna budžetska struktura, sintetički zbirovi pojedinih stavki, optuživši Ministarstvo finansija RS-a da prikriva podatke.

Poslanik SNSD-a Bojan Vidić smatra da treba utvrditi drugačiji način za finansiranje pojedinih troškova sudova u RS-u.

Da izvorni budžetski prihodi RS-a stagniraju, jer nema privrednih aktivnosti, a cijene su rasle u protekle četiri godine, ustvrdio je uime PDP-a Branislav Borenović.

Ukazao je na prevelika zaduženja RS-a, ističući da na otplatu kredita u 2016. ide 44 posto izvornih prihoda iz ove godine ili gotovo svaka druga marka koju građani RS-a uplaćaju u budžet.

Rasprava o predloženom entitetskom budžetu za 2016. godinu još traje u Narodnoj skupštini RS-a.