|

Brojne kritike na predložene mjere Ekonomske politike RS-a za 2016. godinu

Brojne kritike na predložene mjere Ekonomske politike RS-a za 2016. godinu
0
F
FENA
21.12.2015. u 21:40
8
komentara
0

dijeljenja
Brojne kritike na predložene mjere Ekonomske politike RS-a za 2016. godinu Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Republici Srpskoj je neophodna ozbiljna promjena, ali nažalost Ekonomska politika za 2016. to ne nagovještava, ukazao je večaras poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Dragan Čavić.
"Ozbiljna promjena porazumijeva da se vlast paralelno sa smanjenjem poreskih opterećenja počne baviti novom podsticajnom politikom i olakšicama za one koji zapošljavaju radnike u realnom sektoru", ukazao je Čavić.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o mjerama Ekonomske politike za 2016. godinu, Čavić je upozorio da je RS zadnja u Evropi po BDP-u od 3.283 eura po glavi stanovnika, a za tu "sumornu sliku“ optužio je vlast u RS-u.

Na potrebu reforme u stanju penzionog sistema, zbog negativnog trenda korisnika tog prava i osiguranika, ukazao je poslanik SNSD-a Obren Marković ističući da je uočljiv negativan trend u kretanju odnosa te dvije kategorije koji bi mogao da ima loš efekat na stabilnost sistema PIO.

Brojne oštre kritike na predložene mjere Ekonomske politike, ali i na dosadašnji rad Vlade RS-a "koji ne ide u pravcu razvoja privrede", ukazao je poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Posebno se kritički osvrnuo na oblast poljoprivrede, ističući da se mora prestati s podrškom kroz subvencije preduzećima koja nemaju budućnost, dok se istovremeno zanemaruju oni koji mogu uspješno raditi.

Stanić je rekao da predloženi dokument predstavlja samo zbir želja vlasti u RS-u.

I šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo je ukazao da brojne mjere Ekonomske politike iz ove godine nisu realizirane, kao što je stabilizacija Fonda zdravstva, projekcija BDP-a, pokrivenosti uvoza i izvoza te projekcija prosječne plaće u RS.

"Kritična je granica zaduženja u RS-u, a i upravljanje dugom", ukazao je Brčkalo ističući da postoji strah da svi građani u RS-u zbog takve politike vlasti dođu u situaciju da "žive na kredit, a umiru na rate".

Parlament rad nastavlja i sutra razmatranjem Prijedloga budžeta RS-a za iduću godinu.

Bit će riječi i o prijedlozima zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, o izmjenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, oba po hitnom postupku.

Vlada RS-a je Narodnoj skupštini predložila na usvajanje i odluke o dugoročnom i o kratkoročnom zaduživanju entiteta u 2016. te između ostalog i Prijedlog rezolucije o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u općini Dvor, Republika Hrvatska.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...