{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Božo Ljubić nezadovoljan "partnerstvom Dodik-Čović"

F
10.3.2010. u 18:15
0
12
Božo Ljubić nezadovoljan "partnerstvom Dodik-Čović"
0
Božo Ljubić nezadovoljan "partnerstvom Dodik-Čović"
Foto: Oslobođenje
Nezadovoljan radom Vijeća ministara BiH, predsjednik HDZ-a 1990 dr. Božo Ljubić obratio se otvorenim pismom predsjedavajućem Vijeća Nikoli Špiriću. Gdin. Ljubić izražava svoje neslaganje "strateškim partnerstvom Dodik-Čović" i marginaizacijom njegove stranke kada je u pitanju raspodjela kadrova na državnom nivou.
U pismu gdin. Ljubić navodi da se već duže vrijeme suzdržava obratiti Špiriću se" na ovakav način" iako je odavno bilo razloga, pokušavajući kao lojalni član parlamentarne većine u partnerskom odnosu ukazati na nedostatke u radu Vijeća i otkloniti ih.

"Nisam to činio niti u više navrata kada ste temeljem 'strateškog političkog partnerstva Dodik-Čović', potpuno ignorirali prijedloge HDZ 1990 kada su u pitanju imenovanja hrvatskih kadrova na čelo raznih agencija ili institucija iz nadležnosti Vijeća, a što je HDZ 1990 po potpisanom sporazumu o uspostavi parlamentarne većine pripadalo. (Znano je a Vi, uostalom, to najbolje znadete kako su „strateška politička partnerstva“ promjenjiva kategorija)", navoi Ljubić u svome otvorenom pismu predsjedavajućem Vijeća ministara.

Povod za ovo obraćanje je, piše on, Špirićev ignorantski odnos prema ministru Rudi Vidoviću, a preko njega i prema stranci koju predstavlja, te prema biračima koji su glasavali za HDZ 1990, u vezi imenovanja više vodećih osoba na čelo policijskih agencija na posljednjoj sjednici Vijeća.

"Ne samo da ste ignorirali svog ministra, ignorirali ste i proceduru, stavljajući na glasovanje imenovanja koja nisu bila u pozivu za sjednicu na dnevnom redu, bez mogućnosti da ministri ostvare uvid u životopise kandidata, rezultate procedure izbora itd. Naime, ministrima nije stavljena na raspolaganje rang lista Nezavisnog odbora, čak im nije bilo omogućeno ni da glasuju pojedinačno, već u paketu za sve agencije, što je u najmanju ruku neuobičajeno. Stoga je ministar Vidović bio protiv iz principijelnih razloga", piše Ljubić i dodaje:

"Činjenica da već preko dva mjeseca ignorirate zahtjev HDZ 1990 za smjenom zamjenika ministra gosp. Vilima Primorca koji je na to mjesto imenovan u kvoti HDZ 1990 sukladno koalicijskom dogovoru na početku imenovanja Vijeća, (sukladno kojem dogovoru i uz podršku HDZ 1990 ste i vi predsjedavajući Vijeća), iako ste argumentirano pismenim zahtjevom i usmeno za vrijeme našeg razgovora, upoznati s razlozima smjene".

Ne zanima me pritom što je gosp. Primorac lojalan svojim šefovima iz SNSD-a, nas smeta što ne zastupa interese naroda u ime kojeg je imenovan i program Stranke na čijoj kvoti je imenovan, navodi dalje Ljubić

"Vi uporno ignorirate zahtjev Stranke koja je dio parlamentarne većine. Da li ste ikada pomislili da HDZ 1990 u parlamentarnoj većini nosi legitimitet preko 40% hrvatskog biračkog tijela? Da li ste ikada pomislili da time, ne samo izigravate koalicijski sporazum, već ignorirate i diskreditirate i predstavnike jednog konstitutivnog naroda? Da li ste pomislili što bi se desilo da to netko pokuša uraditi npr. predstavniku srpskog naroda u parlamentarnoj većini? Ja ću Vam reći; uslijedila bi blokada rada Parlamenta ili, u najmanju ruku, blokada donošenja odluka putem tzv. entitetskog glasanja", kaže se u pismu.

"Vi, međutim, znate da Hrvatima takvi instrumenti nisu na raspolaganju. Stoga, HDZ 1990 neće prihvatiti ovakav način rada Vijeća ministara", zaključuje svoje otvoreno pismo, Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: