Dragan Čović
0

"Povlačim se iz politike ako izborni rezultat bude loš"

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović rekao je da će se povući iz politike ukoliko njegova stranka na predstojećim opštim izborima u BiH ne ostvari dobar rezultat.

Čović je rekao da, ukoliko HDZ BiH na izborima osvoji 180.000 glasova, niko drugi sem njegove stranke ne može da dobije mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, jer je sada red da tu funkciju preuzme Hrvat.

On je naveo da po dvije srpske i bošnjačke stranke, ukoliko se dogovore, mogu da formiraju Vijeće ministara BiH bez ijednog Hrvata kojeg je izabrao hrvatski narod, što bi, kako je rekao, momentalno u svakom smislu srušilo BiH koja je i ovako privredno, ekonomski i politički klimava.

"Opasnost ove BiH je da je dovoljno da neko kaže da je Hrvat i time se zadovolji forma. Zbog toga je potrebna promjena Ustava", rekao je Čović i dodao da ne bi bilo dobro da Bošnjaci izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jer bi tada osam godina formalno imali dva člana Predsjedništva BiH.

Gostujući u emisiji "Telering" OBN televizije, Čović je rekao da treba omogućiti da hrvatski narod izabere svog predsjednika. 

"Ako se ne desi sve ovako, ima li smisla da se ja više bavim politikom", upitao je Čović.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Čović je rekao da strateški interes Hrvatske mora da bude BiH bez obzira da li u njoj ima Hrvata.
Čović je rekao da sa predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemorata Miloradom Dodikom nije dogovorio  da mjesto direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH pripadne Hrvatima, već da je to u Banjoj Luci potpisalo šest predsjednika stranaka.

"Nemamo instrumenta da to provedemo, jer u Vijeću ministara BiH to uvijek blokira jedan bošnjački glas", rekao je Čović i dodao da se do narednih izbora to pitanje neće rješiti.

Na konstataciju voditelja da je prilikom gostovanja u njegovoj emisiji čuo visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kako poručuje svom saradniku da napiše pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću da "ne dira" direktora RAK-a, Čović je rekao da to dovoljno govori o apolitičnosti i nezavisnosti agencije koja bi morala da bude "potpuno sa strane i iznad čitavog sistema".