Diskriminacija
680

Bošnjačkoj djeci u Zvorniku ukinuto pravo na bosanski jezik, roditelji očajni

Piše: M. N.
Zvornik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zvornik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povratnička djeca područnih škola u opštini Zvornik ponovo su ostala bez svojih temeljnih prava u segmentu obrazovanja. Pred kraj prvog polugodišta direktor područne osnovne škole Liplje donio je odluku da bošnjačkoj djeci u knjižici umjesto bosanski jezik piše jezik bošnjačkog naroda.

Roditelji su razočarani i očajni, te ističu da je naziv jezika koji djeca izučavaju samo jedan u nizu problema.

"Djecu nismo slali u školu posljednja tri dana prvog polugodišta i nećemo ih više slati dok se problemi ne riješe. Ako ostane ovakva situacija, djeca masovno neće ići u područne škole", kazao nam je Muharem Sinanović, predstavnik roditelja djece koja pohađaju škole Liplje, Snagovo, Divič, Kamenica, Kula Grad i Križićevi.

Roditelji ove djece uputili su i pismo Ministarstvu prosvjete i kulture RS, ombudsmenima za ljudska prava i Vijeću naroda RS. U njemu navode kako je stanje alarmantno.

"Škole ne pozivaju predstavnike roditelja na sastanke već tri godine. Vrši se diskriminacija po raznim osnovama, a jedan od primjera je škola u Krićućevima koja je područna škola Čelopeka, iako postoji centralna škola u Karajaku kojoj bi po svoj logici trebala pripadati. Prisutna su vjerska obilježja - ikone u školama iako je takvim stvarima mjesto u vjerskim objektima. U susjednom Malom Zvorniku djeca imaju pravo da izučavaju Bosanski jezik i ne osporava im se pravo na naziv jezika, a također ne postoje nikakva vjerska obilježja u školama. Roditelji djece su odlučili da više ovako ne može i da će krenuti u radikalne proteste", kaže se u pismu.

Roditelji ne prihvataju da im se djeci umjesto bosanskog jezika upisuje naziv "jezik bošnjačkog naroda". Pozvali su sve nadležne institucije i organizacije da dođu i uvjere se u kršenje ljudskih prava i prava djeteta, te da uvedu red u školstvu na području opštine Zvornik.

"Niko nam nije odgovorio na naše apele, samo su poručili 'Njihova djeca, njihov problem", rekao nam je Sinanović.

Ovo nije prvi put da se djeca povratnici i njihovi roditelji suočavaju s ovim problemom. U 2015. godini bošnjačka djeca također nisu išla u školu jer im se onemogućavalo izučavanje bosanskog jezika i grupe nacionalnih predmeta. Problem je riješen krajem septembra iste godine kada je Vlada RS donijela odkuku da djeca bošnjačke nacionalnosti izučavaju predmet pod nazivom Bosanski jezik, kao i da izučavaju ostale predmete po planu i programu Tuzalnskog kantona.