Komentari (189)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Dositej Obradovic (1783) pise : " Govoreci o narodima koji u Bosni zive, ubrojio sam tu koliko pripadnike grcke crkve toliko i katolike, ne iskljucujuci ni same "turke Bosnjake i hercegovce"buduci da zakon i vera se mogu promeniti, a narodnost i jezik nikad, Bosnjak i Hercegovac "turcin", on se samo "turcin" po veri zove, a po narodnosti i po jeziku kako su god bili njegovi cukundedovi, tako ce biti i njegovi posljednji unuci. Bosanci i Hercegovci dok god Bog svet drzi"!!
@strateg U svom programu Načertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima - bez obzira na vjersku pripadnost - i kada govori o programu posrbljavanja Bosnjaka on kaze: ...K ovome treba dakle učiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate..." Nadalje, predlaže da se: "nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi...obučavali i za takove činovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naučili posle u svom otečestvu u djelo privesti mogli."
Jezik sluzi za komunikaciju i lakse sporazumijevanje medju ljudima. Njegova osnovna svrha je olaksavanje zivota i napredak medjusobnih odnosa. Sasvim je nevazno kako se zove, dok god ispunjava svoju funkciju
Jednog dana otkrit ce nam tajnu covjecanstva.. A to je da je ova zemlja Bosna postojala i postojat ce hiljadama godina.. Da su s podneblja nase Bosne krenuli spermići koji su unaprijedili ovaj svijet..
i u Srbiji se najnormalnije uči bosanski jezik u Novom Pazaru npr. samo u RS ne
Dakle, da jos jednom istaknemo! BOSANSKI JEZIK NE POSTOJI. BOŠNJACI, TAKOĐE! POSTOJI SAMO ŠLJAM KOJI SE POTURČIO I SADA BI DA BUDE NEŠTO DRUGO. SADA IM JE VOKRI ŠTO SU POTOMCI SRBA I ONDA IZMIŠLJAJU POMENUTE GLUPOSTI.
Ma nije boošnjoočki težak kad se dobro savlada Srpski, Hahahahaha, eđe vi gonite neznate ni sami, Hahahahaha....
@Brada4Barikada hahhaahhhh
Istina polahko pobjeđuje
treba podići tužbu protiv velsa na međunarodnom sudu u hagu zbog promicanja i priznanja izmišljenog jezika. svako zna da jezik nastaje od naroda, a ne od zemljopisnog područja. po njemu bi onda postojao i brazilski, meksički ili austrijski jezik. to hrvati i srbi vrlo dobro znaju i zbog toga su vam ponudili jezik bošnjačkoga naroda, premda je i narodnost bošnjak preuzeta od starog naziva za srbe i hrvate.
Jel onom istom sudu pred kojim smo dokazali drzavni kontinuitet ukljucujuci i Bosanski jezik ? I zbog toga postali MEDJUNARODNO PRIZNATA DRZAVA! Haj podnesite tu tuzbu, milim vas. Bit ce mi zadovoljstvo gledati tu blamazu.
gdje nema Srba uvede se bez problema bosanski jezik...
Cestitke nasim aktivistima! Samo naprijed!
a sto nisu ranije poceli...? jer su tek izmislili novi jezik 😂
poturcena posla...
Imamo jezik koji je priznat u cijelom svijetu, ali se jos uvijek borimo da se prizna u dijelu nase drzave koji je pod pokusajem okupacije.
bosanski jezik ne postoji...prestanite se blamirati....istina... moze se bilo kom jeziku dati neko ime...ali postoje neka pravila...jezik se moze zvati ili po narodu ili po drzavi...cak i kad bi postojao bosanski jezik to bi morali potvrditi neki lingvisti....neki dokument iz vremena nastanka bosanskog jezika....prvi dokument takvog naziva je iz 1621...ali sta se tamo desava....apsolutno nema ni jedne danasnje rijeci koju koriste bosnjaci niti ima i jednog jedinog slova kog danas koriste
Bosanski jezik je stariji od srpskog, za to postoje pisani dokumenti koji su uvijek z historiji bili neoborivi dokazi.Istina je da su svi nastali iz staroslavenskog i razvile su se razlike u svim drzavama, a jedino je upitno bilo ko ce to prvi stavit na papir i napisati rjecnik.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Koji smo mi paradoks.U drugim razvijenim i ekonomski jakim zemljama se priznaje BIH jezik dok se u pojedinim( al okupiranim)njenim dijelovima jos ne prizna.
@DrvenaStolica Nista nije paradox...sve je obmana. Bas kao i PSEUDO- BOŠNJACI, baš i kao tkz.BOSANSKI. Kako priznati nešto što ne postoji i što se i dan danas izmišlja?
Zar ne daju redovno školovanje na bosanskom ? Nego samo kao izborni predmet subotom ? To se kosi sa ljudskim pravima. Ne damo djecu Australiji u školu dok se u osnovnim školama ne prizna puna nastava na bosanskom jeziku, i svjedočanstvo pisano na bosanskom !
Ne vjerujem šta upravo pročitah...