BiH
4

Bosanka Arminka Helić savjetnica britanskog ministra vanjskih poslova

Sarajevo-x.com
Arminka Helić (desno) i Ban Ki-Moon
Arminka Helić (desno) i Ban Ki-Moon
Brojni domaći i regionalni mediji danas su objavili priču o Arminki Helić, savjetnici šefa britanske diplomatije Williama Haguea.

Tako Euroblic piše da Helićeva ima snažan utjecaj na Haguea potkrepljujući to primjerom iz 2006. godine kada je Hague promijenio kurs svoje dotadašnje politike prema Izraelu u korist Palestine, a sve zahvaljujući ulozi Arminke Helić.

Prijateljstvo Helićeve i Haguea ne traje od jučer, baš kao ni njihovi dobri odnosi sa Harisom Silajdžićem. Mediji u BiH su zabilježili da je Silajdžić u Sarajevu navodno još 21. oktobra 2008. na ručak vodio delegaciju Konzervativne stranke Velike Britanije, koju su, između ostalih, činili upravo Helićeva i Hague. Sagovornici su se tada složili da je neophodno da se uloga visokog predstavnika nastavi u punom kapacitetu sa bonskim ovlaštenjima sve dok BiH ne dobije novi ustav, navodi Euroblic.

Ova poruka skoro je identična onoj koju je prije nekoliko dana uputio Hejg u tekstu u Financial Timesu koji je potpisao zajedno sa Paddyjem Ashdownom. Njih dvojica su nedavno urgirali i za Ejupa Ganića.