Damir Arnaut iz Londona
0

"Srbija dostavila sudu novinske članke o 'Dobrovoljačkoj'"

Sarajevo-x.com
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Damir Arnaut (Foto: CIN)
Prema riječima Damira Arnauta, savjetnika za ustavna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, koji se trenutno nalazi u Londonu, Srbija je Sudu dostavila ukupno 12 stranica materijala o slučaju "Dobrovoljačka", te da se na dvije stranice nalaze navodi o potencijalnim dokazima, a ostalo su novinski članci o dešavanjima iz 1992. godine koji se ne mogu koristiti na sudu.

"Sigurni smo da Srbija nema dokaze koji će potkrijepiti slučaj, a posebno kada se to uporedi sa dokazima koje je imao Haški tribunal kada je razmatrao ovaj slučaj", rekao je Arnaut za Sarajevo-x.com.

Član pravnog tima koji brani Ejupa Ganića, bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH rekao je za naš portal da je završen sastanak Silajdžića i bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.

"Najviše se su fokusirali na kršenja Bečke konvencije o konzularnim odnosima u slučaju Ganića", rekao je Arnaut.

On je istakao da je Ashdown izrazio zabrinutost činjenicom da je posvetio jako puno vremena tokom svog mandata u BiH izgradnji vladavine prava i da Velika Britanija ovim tretmanom Ganića šalje lošu poruku u smislu upravo tih napora na kojima je mukotrpno rađeno u našoj zemlji nakon rata.

Ashdown je potvrdio da će uputiti poslaničko pitanje u Gornjem domu britanskog Parlamenta da li je Ganić od strane engleskih vlasti obaviješten da ima pravo na konzularnu zaštitu u skladu sa članom 36 stav 1 član b koji nalaže vlastima neke zemlje da stranog državljanina obavijeste o njegovom pravu po Bečkoj konvenciji da vidi i komunicira sa konzularnim predstavnicima svoje zemlje.

U toku je sastanak Harisa Silajdžića i Davida Milibanda, ministra vanjskih poslova Velike Britanije.