{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izaslanik EU trebao bi biti za sve države Balkana

S
2.6.2010. u 09:27
0
2
Izaslanik EU trebao bi biti za sve države Balkana
0
Izaslanik EU trebao bi biti za sve države Balkana
Izaslanik EU za Balkan ne bi se samo bavio BiH već i odnosima sa Srbijom, Albanijom, Makedonijom i Kosovom - piše danas britanski Guardian.
Diplomate u Briselu ističu da se pitanje uspostavljanja izaslanika EU za Balkan razmatra, ali da će imenovanje nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna na to mjesto, kako se spekuliše, zahtijevati podršku drugih članica, uključujući i Njemačku, koju brine sve dominantnija uloga Britanaca u novoj diplomatskoj službi evropskog bloka.

List navodi da su se špekulacije o Ashdownovom imenovanju podudarile sa činjenicom da se na uticajne položaje u Londonu i Briselu postavljaju osobe koje imaju iskustva u BiH.

List piše da će visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Catherine Ashton danas razgovarati o Ashdownovom imenovanju sa britanskim ministrom spoljnih poslova Villiamom Hagueom.

Guardian napominje da je šef britanske diplomatije veliki pristalica Ashdowna i podsjeća da su njih dvojica prije nekoliko mjeseci zajedno napisali novinski članak u kojem su kritikovali politiku EU prema BiH.

Britanski dnevnik ukazuje i na to da je "šef kabineta Villiama Haguea Arminka Helić, muslimanka iz BiH koja je devedesetih godina 20. vijeka došla u Veliku Britaniju kao izbjeglica, dok je Ashdownov politički savjetnik iz vremena dok je bio visoki predstavnik Ed Luellen sada šef kabineta britanskog premijera Davida Camerona.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: