Pantelija Ćurguz
0

BORS neće biti "remetilački faktor u RS-u"

FENA
Pantelija Ćurguz
Pantelija Ćurguz
I predstavnici Vlade Republike Srpske i predsjednik Boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz ostali su danas pri istim stavovima kada je u pitanju isplata boračkog dodatka zbog čijeg kašnjenja se najavljuju protesti boračkih kategorija u RS-u.

Nakon sastanka Ćurguza s predsjednikom Vlade RS-a, čiji izbor nije formalno potvrđen, Aleksandrom Džombićem ponovljeno je da će do 5. februara biti isplaćene naknade odlikovanim borcima, a ostalim do 20. februara.

Džombić je potvrdio da je obaveza Vlade RS-a da sarađuje s BORS-om i da radi u najboljem interesu te populacije, ali, kaže, bez bilo kakvih ultimatuma.

I Ćurguz je naglasio da BORS neće biti “remetilački faktor u RS-u” a da stav Predsjedništva BORS-a o izlasku boraca na proteste još ostaje nepromijenjen.

On će, kaže, lično “pokušati da cjelokupnu situaciju vrati u normalu".

Na upozorenje predsjednika RS-a borcima da neće dobiti ništa ako budu protestirali, Ćurguz je rekao da je Milorad Dodik “nesmotreno komentirao zahtjeve boraca i da ga je to iznenadilo, jer ga izuzetno cijeni kao čovjeka koji mnogo radi na očuvanju RS-a”.

I borci Sarajevsko-romanijske regije zatražili su danas od Vlade RS-a da prekine sa selektivnom isplatom boračkog dodatka i da do 14. februara isplate dodatak svim borcima ili će, u suprotnom, 15. februara, na Dan borca, RS biti blokirana.

Predsjednik Boračke organizacije ilidžanski borac Goran Šehovac zatražio je od predsjednika RS-a Milorada Dodika da se javno izvini borcima zbog izjave da, ukoliko budu blokirali RS, neće dobiti ništa.