BiH
0

Borci u RS-u zaprijetili blokadom saobraćajnica

FENA
Vlada RS
Vlada RS
Predsjedništvo Skupštine Boračke organizacije RS-a najavilo je blokadu graničnih prijelaza i saobraćajnica ako do 31. januara ne bude isplaćen borački dodatak i naknada za demobilizirane borce u RS-u.

Ukazuju da su narušena sva prava ove kategorije stanovništva i da je degradiran njihov status.

Nakon sjednice Predsjedništva Boračke organizacije RS (BORS) u Pelagićevu rečeno je da, osim nezadovoljstva zbog spore i selektivne isplate demobiliziranog dodatka, protestiraju jer ih niko nije konsulirao oko izmjene pravilnika o boračkom dodatku.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražan Perendija rekao je da će ako do 31. januara ne bude izvršena isplata dodatka i naknade za odlikovanja borci 1. februara u sedam sati izaći na ulice, blokirati granične prijelaze i značajnije saobraćajnice.

Pantelija Ćurguz, predsjednik BORS-a ukazao je i da protesti mogu izazvati i druge posljedice.

“Ako nas dovedu u situaciju da moramo izaći na ulicu, onda neki neće moći nositi političke funkcije. Ako nema saradnje, onda moramo tražiti druge saradnike, koji će cijeniti one koji su omogućili da neko bude predsjednik vlade, ministar, što može dovesti i do vanrednih izbora", upozorio je Ćurguz.

S druge strane, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović tvrdi da obaveze isplaćuju u skladu s prioritetima, te da je borački dodatak reguliran Uredbom o boračkom dodatku i njome je predviđena isplata do 31. marta.