Borci u RS-u zaključili
0

"Nema razloga za organizovanje protesta"

SRNA
Gradska boračka organizacija "Sloga" Banja Luka smatra da nema razloga za organizovanje protesta boraca u Republici Srpskoj, a posebno protiv Vlade RS i vlasti koja je "u proteklih pet godina napravila velike pomake u realizaciji zahtjeva boračke populacije".

"Borcima nije kriv predsjednik RS Milorad Dodik, nego neodgovorni pojedinici iz Boračke organizacije RS, koji su neozbiljnim radom 'proizveli' oko 100.000 boraca prve kategorije, a odgovorno tvrdimo da od te cifre ni jedna trećina nije bila na frontu u bliskim borbama", saopšteno je iz Gradske boračke organizacije "Sloga".

U saopštenju se navodi da je Dodikova izjava pogrešno protumačena od pojedinaca čiji je cilj da ruše institucije RS. Podsjetimo, Dodik je naveo da će borcima obustaviti isplatu naknada budu li izašli na proteste.

"Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz ne vlada situacijom, a posebno u Banjoj Luci. Tražit ćemo odgovor od BORS-a kako je moguće da je u knjigama evidencije, koje je izdalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS 2009. godine, više od polovine ratnih vojnih invalida to pravo steklo po osnovu povrede i bolesti, a mišljenje o tim okolnostima je dao BORS", ističe se u saopštenju.

"Sloga" navodi da su rezultati boračkih revizija koje je radio BORS ispod svakog očekivanja i da će ova gradska organizacija istrajati u utvrđivanju istine o učešću svakog pojedinca u otadžbinskom ratu.

Premijer RS Aleksandar Džombić izjavio je prije tri dana da će do 5. februara ove godine biti isplaćene naknade borcima koji imaju odlikovanja, a  20. februara borački dodatak.

Džombić je, nakon sastanka sa Ćurguzom 27. januara, istakao da je Vlada RS u proteklih pet godina svesrdno podržavala boračku populaciju, te da će i nova vlada, na čijem je on čelu, nastaviti kontinuitet saradnje sa ovom organizacijom.
Nakon sastanka sa premijerom RS, Ćurguz je rekao da BORS ostaje pri odluci o protestima, najavljenim za 14. februar, ako joj do polovine februara ne budu isplaćeni zaostali borački dodaci.