BiH
13

Borovac: Nije stigla nijedna prijava jezičkih diskriminacija

Piše: Er. M.
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U toku je prva posebna zajednička sjednica Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj ministri iz Vijeća ministara BiH odgovaraju na pitanja zastupnika i delegata oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je pitanje Vijeću ministara BiH o pravima građana koji govore bosanskim jezikom u Bosni i Hercegovini.

"Šta ste konkretno poduzeli prema međunarodnim i domaćim institucijama i oгganima vlasti s ciljem osiguranja poštivanја elementarnog ljudskog prava građana koji govore bosanskim jezikom, kao jednim od tri ravnopravna jezika, na teritoriji Bosne i Hercegovine, te kakvi su vaši konkretni rezultati na tom planu", pitao je Bećirović.

Na pitanje je odgovorila ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac koja je kazala da su bosanski, hrvatski i srpski jezik ravnopravni u državi i da odražavaju činjenicu da se radi o narodima u BiH.

Ona je kazala kako Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica nije zaprimilo nijednu prijavu o kršenju prava na korištenje jezika, te da ima informaciju da je 2012. godine pred institucijom ombudsmena zabilježen jedan takav slučaj.

Borovac je istakla da zbog toga nisu poduzimani nikakvi koraci nego da je fokus Ministarstva bio na građanima koji žive u inozemstvu.

"Pitanje upotrebe bosanskog jezika javlja se kao pitanje u obrazovnom sistemu i prepoznato je od međunarodnih tijela", rekla je Borovac.

Dodala je da je Vijeće Evrope u svom akcionom planu istaklo kako u BiH još uvijek postoje škole u kojima je vidljiva segregacija u obrazovanju.

Na kraju je zaključila da su o problemu negiranja bosanskog jezika upoznati OHR i svi ambasadori PICK-a.

"Ministarstvo je sačinilo izvještaj o pojavi diskriminacije sa setom mjera i taj izvještaj će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH", kazala je Borovac.

Bećirović je prokomentarisao kako nije zadovoljan odgovorom s obzirom na to da je pitanje uputio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, a ne ministrici Borovac.