{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Borovac o "bošnjačkom" jeziku u entitetu RS: Moramo zaštititi Ustav BiH

23.9.2015. u 10:10
90
262
Borovac o "bošnjačkom" jeziku u entitetu RS: Moramo zaštititi Ustav BiH
90
Borovac o "bošnjačkom" jeziku u entitetu RS: Moramo zaštititi Ustav BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je za Klix.ba u povodu nametanja naziva "bošnjački" umjesto bosanski jezik u entitetu RS kako je najbolji mogući izlaz iz ove situacije nastavak dijaloga institucija na nivou entiteta.
Borovac je kazala kako negiranje i svaki drugi vid osporavanja bosanskog jezika ili njegovog naziva i mogućnosti korištenja nije naučno utemeljeno niti prihvatljivo.

"S obzirom na to da je u domenu nauke i struke bosanski jezik jasno definisan i pozicioniran, osnov spomenutih problema, koji traje već duži period ne može biti usmjeren u tom pravcu. Cijenim da se polazište za rješavanje ovog pitanja nalazi isključivo u političkoj i pravnoj ravni i da je nužno u tom kontekstu iskoristiti sve raspoložive institucionalne kapacitete i resurse naše zemlje štiteći, prije svega, njen Ustav i Ustavom regulisane i garantirane društvene forme i vrijednosti", rekla je Borovac.

Ona dodaje da bosanski jezik kao sastavni i nerazdvojivi dio Ustava BiH mora biti zaštićen svim zakonom dozvoljenim instrumentima, jednako i ravnopravno, kao i bilo koja druga odredba Ustava BiH.

"Po meni, najbolji mogući izlaz iz ove situacije jeste nastavak razgovora predstavnika nadležnih institucija sa nivoa entiteta sa ciljem iznalaženja rješenja problema. Institucije Bosne i Hercegovine će kao i dosada dati svoj doprinos, jer nam je to i obaveza koja proizilazi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazala je Borovac.

Ona podsjeća da je i Vijeće Evrope prepoznalo probleme u obrazovanju u našoj zemlji, te su u Akcionom planu Vijeća Evrope 2015.-2017. jasno istakli postojanje škola u kojima egzistira segregacija u obrazovanju, monoetničke strukture odvojene od multietničkih sredina i diskriminatorni nastavni planovi i programi ili prakse.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine će se držati navedenog Akcionog plana Vijeća Evrope, te još jednom ističem da ćemo podržati razgovore i dogovore na entitetskom nivou s ciljem što skorijeg rješavanja ovog problema, te ćemo kao i dosada biti uključeni u cijeli proces shodno nadležnostima institucije na čijem sam čelu", zaključila je Borovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: