BiH
9

Ikanović: Postoji rješenje za jezik, ali ga vlada RS-a ne vidi

FENA
Koordinator za pitanja diskriminacije u obrazovanju koalicije “Prvi mart” Edin Ikanović smatra da postoji rješenje za jezik, "ali ga Vlada RS-a ne vidi".

Komentirajući posljednji sastanak predstavnika roditelja bošnjake djece iz Konjević-Polja i ministra prosvjete i kulture RS-a Daneta Maleševića, Ikanović ističe da je napravljen određeni iskorak, ali da ministar objektivno nema mandat da pregovara do kraja o pitanju diskriminacije u obrazovanju.

  • Ne smijemo imati iluzije da će dvadeset godina sistemske politike negiranja naziva bosanskog jezika biti poništene sastankom u Kravici. To je pitanje za Ustavni sud BiH, koji je ostao nedorečen po pitanju naziva službenih jezika i time ostavio prostor za manipulacije - kazao je Ikanović.

Izrazio je želju da zvanični stav zauzme Vlada RS-a gdje će garantovati da će se sva tri jezika tretirati na isti način.

  • Ako hoćete da jezike zovete po Ustavu RS, onda nema ni srpskog jezika, već jezik srpskog naroda. Da ima volje u sistemu integracije u obrazovanju, te da ministar ima šire vidike, ako već nema mandat da priznaje nešto što je Ustavni sud BiH davno trebao priznati, on bi predložio da se iz školskog sistema izbaci imenovanje sva tri jezika, bosanskog, hrvatskog i srpskog, pa da se tako svi stave u jednak položaj, pristupi izmjenama naziva udžbenika i predmeta, osigura da učenici imaju pravo koristiti sva tri standarda i oba pisma - ističe Ikanović.

On smatra da bi to bio iskorak u odnosu "na fašističku segregacijsku i diskriminacijsku politiku kojoj svjedočimo danas u obrazovanju u BiH, nažalost, teško da neko ima petlje da napravi takav potez“, saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".