Sarah Ludford
0

"Bonske ovlasti su u rukama naroda BiH"

FENA
Sarah Ludford
Sarah Ludford
Na poziv Liberalno demokratske stranke Bosne i Hercegovine (LDSBiH) u BiH je danas doputovala šestočlana delegacija parlamentarne grupe liberalnih demokrata iz Evropskog parlamenta (ALDE) s glasnogovornicom ALDE za pitanja BiH Sarah Ludford na čelu.

Delegacija je, po riječima predsjednice LDSBiH Lamije Tanović, u BiH doputovala da bi se informirala o trenutnoj situaciji u zemlji.

"ALDE je po jačini treća grupa u Evropskom parlamentu te su kao dio parlamentarne većine direktno uključeni u kreiranje politike i vođenja procesa u EU", kazala je Tanović na konferenciji za novinare u sarajevskom hotelu Evropa.

Ludford je istakla da je ALDE najprogresivnija parlamentarna grupa koja zagovara proširenje Evropske unije te da je BiH ostvarila napredak u odnosu na prošlu godinu u smislu približavanja EU.

"ALDE podržava BiH na njenom putu ka integriranju u EU, ali narod ove zemlje mora shvatiti da su "bonske ovlasti" u njihovim rukama. Narod mora preuzeti stvar u svoje ruke i na slijedećim izborima izabrati lidere koji će zaokružiti proces ulaska u EU", kazala je Ludford.

Predstavnicima medija obratio se i član delegacije, slovenski parlamentarac u Evropskom parlamentu Jelko Kacin koji nije želio precizirati datum kojeg bi BiH mogla dobiti liberalizaciju viznog režima, ali je istakao da je ALDE grupa postavila cilj da to bude prije obilježavanja 15. godišnjice srebreničke tragedije.

"Mi lobiramo za BiH i "lomimo ruke" parlamentarcima, ali na BiH je da ispuni sve uvjete iz Mape puta", poručio je.

Dodao je da smatra da nema direktne veze između promjene Ustava BiH i liberalizacije viznog režima, ali da nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Finci i Sejdić" svima u BiH "treba biti jasno da postojeći Ustav nije na evropskom nivou".

Delegacija ALDE boravit će u BiH dva dana u toku kojih će se sastati s premijerima oba entiteta Mustafom Mujezinovićem i Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem, parlamentarcima BiH te drugim dužnosnicima BiH i predstavnicima međunarodnih organizacija.