{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


"Izbori su prilika za proces evropskih integracija"

F
FENA
28.1.2010. u 15:51
0
1
"Izbori su prilika za proces evropskih integracija"
0
"Izbori su prilika za proces evropskih integracija"
Opći izbori u BiH, koji će biti održani ove godine, moraju se posmatrati kao prilika, a ne kao prijetnja za proces evropske integracije, izjavio je danas u Sarajevu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko tokom susreta s delegacijom parlamentaraca iz EU.
"Da bi se to postiglo, političke stranke trebaju usmjeriti svoju kampanju na program za pristup u EU umjesto da se ponovo upuštaju u nacionalističku retoriku prisutnu već nekoliko godina", kazao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

Na sastanku sa pet članova Parlamenta iz Alijanse liberalnih demokrata (ALDE) Inzko je rekao da se politička klima u BiH stalno pogoršavala od 2006. godine.

Osim toga, osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma su učestala u zadnjih šest mjeseci. Osnovni prioritet je krenuti dalje s programom za liberalizaciju viznog režima.

"BiH će, naravno, biti uključena u proces vizne liberalizacije kada kriteriji koje je odredila EU budu u potpunosti ispunjeni. Da su političari u BiH dobro radili dosad, ljudi bi već mogli slobodno putovati", istakao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Drugi važan zadatak je, naveo je, potreba da se djeluje u skladu s nedavno donesenom odlukom Evropskog suda za ljudska prava i ukloni serija diskriminatornih odredbi iz Ustava BiH.

Zahvalivši parlamentarcima EU na posjeti, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je da bi pojačan angažman predstavnika institucija EU s političkim strankama i civilnim društvom u BiH u narednim mjesecima bio dragocjen doprinos javnoj debati o EU pred opće izbore planirane za oktobar.

Članovi delegacije ALDE su Sarah Ludford (Velika Britanija), Jelko Kacin (Slovenija), Marietje Schaake (Holandija), Ivo Vajgl (Slovenija) i Kristiina Ojuland (Estonija).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: