Konferencija o obrazovanju
0

Bolonjska deklaracija je šansa za države u regionu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Konferencija o visokom obrazovanju koja je u protekla dva dana održana u Sarajevu rezultirala je zaključkom da je bolonjska deklaracija šansa za države u regionu ne samo kad je u pitanju reforma visokog obrazovanja nego reforma društva u cjelini.

U tom kontekstu ponovo je istaknuta uloga univerziteta u modernom društvu kao inicijatora, generatora i promotora novih ideja.

Na skupu je ukazano na neophodnost tješnje regionalne suradnje kad je u pitanju realizacija studijskih programa posebno trećeg stepena - doktorskih studija. Ta vrsta suradnje trenutno se najčešće odvija kroz evropske programe finansirane iz sredstava Evropske komisije (programi tipa Tempus).

Prorektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Hazim Bašić novinarima je tim povodom kazao da je reforma u BiH krenula kasnije nego što je to slučaj s drugim evropskim državama.

"Univerziteti u BiH bolonjskom procesu su pristupili dvije godine nakon što je BiH oficijalno potpisala Bolonjsku deklaracija, a šest godina kasnije u odnosu na druge države", kazao je on.

Prema mišljenju prof.dr. Bašića to svakako utječe na to kako je reforma provedena. "U biti, reforma još traje. To znači da još očekujemo razradu doktorskih studija i to na svim univerzitetima u BiH. U toku je školovanje studenata na drugom ciklusu tzv. master nivou", kaže on.

Na skupu je naglašeno i to da su promjene prisutne u modernom društvu takvog intenziteta da je bilo neophodno promijeniti i same univerzitete da bi oni tim promjenama mogli i odgovoriti, pogotovo da bi bili lideri u provođenju tih promjena (od organizacione strukture univerziteta koja se mijenja pa do samih studijskih programa).

Na konferenciji u Sarajevu sudjelovali su predstavnici ministarstava obrazovanja, profesori, rektori, dekani obrazovnih institucija iz regiona te predstavnici međunarodnih organizacija, evropski i stručnjaci iz regiona.

Taj skup rezultat je tzv. Novosadske inicijative koja implicira pokušaj uvezivanja institucija visokog obrazovanja u regionu. To uključuje i pitanje mobilnosti studenata i razmjenu profesora, kao i ujednačavanje studijskih programa.

Jedna od kočnica mobilnosti između bh. studenata i studenata iz regiona odnosno država EU svakako su vize, te će sa današnjeg skupa biti upućena poruka političarima da to pitanje bude što prije riješeno.

Organizator dvodnevne konferencije o visokom obrazovanju nazvane "Izgradnja kapaciteta za promjene na zapadnom Balkanu" je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), a cilj skupa bio je da se razmjenom iskustava podrži institucionalna reforma na zapadnom Balkanu.

Sarajevska konferencija treći je sastanak s istom temom i nastavak je skupova održanih u Dubrovniku i Novom Sadu prije dvije odnosno četiri godine.