BiH
695

Tuzla ponovo na nogama: Blizu hiljadu građana tražilo ostavke nadležnih

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu 1.000 nezadovoljnih građana okupilo se danas ispred Kantonalnog tužilaštva TK i Kantonalnog suda gdje su po ko zna koji put ponovili svoje zahtjeve i uzvikivali "Lopovi, lopovi...“. Njima se putem megafona obratio načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović sa svojom pratnjom.

Obespravljenim radnicima Fabrike deterdženata Dita, Guminga, Fabrike namještaja Konjuh, Polihema i Poliolchema na današnjim mirnim demonstracijama u Tuzli priključili su se i radnici gračaničkog Grafopaka, tuzlanske Direkcije za obnovu i izgradnju, Fabrike konfekcije Zina, Fabrike konfekcije Borac iz Banovića, Hotela Tuzla, te učesnici Plenuma TK, Udruženja Velika djeca i neformalne grupe Udar.

"Zašto štite kriminalce, neka nam kažu“, pitali su obespravljeni radnici.

Načelnik Imamović je pozvao radnike i građane da formiraju ekipu od 10 ili 15 predstavnika koja bi sa njim i njegovim saradnicima razgovarala o svim pitanjima. Međutim, jednog od učesnika današnjih demonstracija zanimalo je i gdje su pare od aviona.

"Nemam pojma isto kao i ti", rekao je Imamović.

U daljem izlaganju načelnik Imamović je rekao da je dijeli mišljenje radnika, odnosno da je Tuzla opljačkana u privatizaciji. Radnici su ga pozivali da posjeti propala preduzeća, a dio njih je počeo da uzvikuje: "Ostavke, ostavke...".

"Oformite ekipu od 10 ili 15 ljudi i dajte da razgovaramo o svim pitanjima, ali i o tom pitanju", poručio je Imamović.

Međutim, učesnici današnjih demonstracija očito da nisu bili zainteresovani za razgovore, a predstavnik radnika Polihema Enes Tanović je vješte izbjegao dalje konfrontacije rekavši radnicima da krenu ka Skupštini TK, te da će sa načelnikom Imamovićem razgovarati sutra.

Ispred Skupštine TK demonstranti su izviždali Slađana Ilića, predsjednika tog zakonodavnog tijela i nekoliko zastupnika, a potom su se zaputili ka Savezu samostalnih sindikata TK.

Nekadašnji sindikalac Fabrike konfekcije Borac iz Banovića, koja je poslovala u sklopu travničkog Borca, podsjetio je da je ta fabrika prodata za 2 KM.

"Tražimo da nam se uveže radni staž od 1998. godine. Kasno smo se priključili demonstracijama, ali ćemo ići do kraja“, rekao je Mustafa Zrnanović.

Radnice Fabrike konfekcije Zina traže odgovornost stečajnog upravnika Saliha Mujanovića, dok su radnice Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla, koja je u većinskom vlasništvu Općine Tuzla, navele kako je i njihovom preduzeću provedena pljačkaška privatizacija.

"Mjesecima nemamo plaće, nemamo od čega živjeti. Neka je sramota našeg načelnika Jasmina Imamovića“, rekle su radnice Direkcije koje su podsjetile kako su njihovi problemi došli s dolaskom Envera Bijedića, aktuelnog federalnog ministra, na direktorsku poziciju.

Nakon okupljanja ispred zgrada pravosudnih institucija nezadovoljni građani su otišli do obližnje zgrade Općine Tuzla. Enes Tanović, predstavnik radnika Polihema, rekao je kako je Tuzla radnički grad, a ne grad Panonskih jezera.

Današnje demonstracije su okončane ispred devastrirane zgrade Vlade TK.