BiH
0

Bivši šef Cargo centra svjedočio na suđenju Turkoviću

Piše: F. Bakić
Nijaz Zuban, optuženi za pripadnost zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića, danas je tokom svjedočenja u Sudu BiH ustvrdio da nije uradio nikakvo krivično djelo.

"Sve optužene i one koji su ranije osuđeni sam prvi put vidio u sudnici. Nikada u životu nisam vidio ni Isljama Kalendera, osim kada je došao da svjedoči. Niko od do sada saslušanih svjedoka me nije teretio, osim Kalendera koji je lažov. Kada sam bio u pritvoru, tražio sam suočenje sa njim, ali mi nikada nije dozvoljeno", rekao je Zuban.

Inače, on je obavljao funkciju šefa Cargo centra Međunarodnog aerodroma Sarajevo te je suspendovan kada je uhapšen. Optužnica ga tereti da je davao informacije prije pljačke 2,5 miliona maraka 5. decembra 2007. godine.

Zuban je većim dijelom svjedočenja objašnjavao proceduru dolaska pošiljki sa novcem, preglede te kako se vrši najava njihove dostave u Cargo centar. Kada se u Cargo prostoru, kako je pojasnio Zuban, vrši primopredaja pošiljke, ulazna vrata moraju biti spuštena. Tako je i on po povratku na radno mjesto u decembru 2007. zatekao zatvorena vrata te je morao čekati 10-ak minuta da se procedura u unutrašnjosti obavi. Zuban je ispričao i da je bilo slučajeva kada su se u Cargo prostoru izvodile policijske vježbe. Rekao je da je u trenutku upada pljačkaša pričao na telefon sa svojim pretpostavljenim, kada je došla kolegica Emina Vukičević i rekla da ga traže maskirane osobe.

"Jedan maskirani muškarac me čudnim naglaskom pitao 'Jesi li ti šef' i rekao mi 'Silazi dolje'. Vidio sam da su ulazna vrata na izvoznom dijelu otvorena i da jedan maskirani trga ceradu sa kolica na kojima je bila pošiljka. Kada sam vidio da dvojica graničnih policajaca leže, shvatio sam da je u pitanju pljačka, jer sam do tada pretpostavljao da je u pitanju neka akcija ili vježba. Kada su uzeli vreće sa novcem sa kolica, jedan od njih mi je rekao 'Polazi'. Mislio sam tada pobjeći u toalet. Ubacili su novac u vozilo i jedan od njih mi je rekao 'Odmakni'. Šta sam mogao uraditi? Da kažem kolegama 'Ovo je pljačka, držite ih'. Ako su naoružani upali na aerodrom, na kojem ima toliko policije, onda su sigurno bili spremni i da pucaju. Nisam želio rizikovati ni svoj, ni živote svojih kolega“, ispričao je Zuban.

Na današnjem ročištu je svjedočio i optuženi Muamer Zahitović, kojeg optužnica tereti da je sa Turkovićem iznuđivao dionice Tvornice čarapa Ključ. Tokom svjedočenja, Zahitović je ispričao da je za kupovinu dionica Ključa dao 500.000 eura, odnosno da je taj iznos dao partneru Fehimu Seleku. Dalje je ispričao kako ga je Selek prevario, jer je lažno prikazivao njegova ulaganja i pripisivao ih sebi. Zahitović je negirao da u tom slučaju nije bilo nikakve prisile ni prijetnje.

Svoje iskaze su još dali svjedoci Zahitovićeve odbrane, odnosno njegova vanbračna supruga Adna Trgo, Mersiha Omerbegović, Esad Šabaredžović i Adnan Bunjo.