{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turković vrijeđao tužitelje, svjedoci opisali pljačku Cargo centra

30.5.2013. u 15:51
1
27
Turković vrijeđao tužitelje, svjedoci opisali pljačku Cargo centra
1
Turković vrijeđao tužitelje, svjedoci opisali pljačku Cargo centra
U nastavku suđenja Zijadu Turkoviću i ostalima danas su svoje iskaze u Sudu BiH dali svjedoci odbrane optuženog Nijaza Zubana, koji su uposlenici Aerodroma Sarajevo, na okolnosti pljačke 2,5 miliona maraka.
Svjedok Rusmir Beganović, koji je u vrijeme pljačke radio kao skladištar u Cargo centru, je rekao da mu je nekada Zuban bio šef. Ispričao je još da je 5. decembra 2007. godine, kada se pljačka dogodila, otišao kupiti cigarete, a kada se vratio pošiljka je bila unutra i čekao je da se otvore vrata. Beganović kaže da je na otvaranje vrata čekao i Zuban te još nekoliko osoba. Kasnije su, prema njegovim riječima, upali pljačkaši, koje je svjedok gledao iz uvoznog dijela Cargo centra.

Mensur Bašić, koji je u Cargu vođa smjene, je rekao da su iz vozila izašle četiri maskirane i naoružane osobe te je jedan od njih ostao kod automobila, a jedan je tražio šefa.

"Ne znam na kojeg je šefa mislio. Dvojica su krenula prema izvoznom dijelu. Šef je sišao sa sprata i išao je ispred jednog maskiranog pod prijetnjom oružjem, te je ušao u izvozni dio", naveo je Bašić.

Svjedok Mirsad Halilović je bio u izvoznom dijelu Carga kada je čuo da u prostor ulazi vozilo, počela je neka graja i neko je dozivao šefa, ali nije vidio ko.

"Dvije osobe u crnim uniformama sa natpisima policija su prišle ulaznim vratima izlaznog djela. Jedan od njih je uzeo katanac i vrlo kratko ga otvarao. Moj zaključak je da je imao ključ. Počeo je gurati pokretna vrata, a pošto sam na prvi mah mislio da se zaista radi o policiji, rekao sam da se vrata guraju sa druge strane. Jedan od njih je prišao dvojici graničnih policajaca, dok je drugi prišao kolicima sa pošiljkom i počeo nasilno trgati. Govorio je: 'Reći ćete gdje je droga, gdje ste sakrili drogu'. U tom trenutku je ušao Nijaz Zuban u pratnji još jednog maskiranog muškarca, dok su dvojica koji su ranije ušli uzeli vreće sa novcem. Granični policajci za to vrijeme su ležali. Ne sjećam se da li su prema meni uperili oružje ili mi naređivali da legnem", istakao je Halilović.

Osim njih, iskaze na današnjem ročištu su dali i šef Odjela za zaštitu na Aerodromu Kemal Dedić te vještak Irhad Kos. Za naredno ročište planirano je saslušanje Zubana i svjedoka odbrane optuženog Muamera Zahitovića.

Turković je zbog dobacivanja udaljen iz sudnice, a predsjedavajući Vijeća Izo Tankić je obrazložio da u sudnici nema vrijeđanja. Prilikom izvođenja iz sudnice, Turković je nastavio vrijeđati tužioca Olega Čavku.

"Ptica mrska, odvratna. Njemu to odgovara, vidiš da se smije. Uvijek budalu možete napraviti od mene i udaljiti me", govorio je Turković, koji je dobacivao i tužiteljici Diani Kajmaković.

"Ispitaj ga ti bona, šta dobacuješ njemu", rekao je Turković tužiteljici prilikom izvođenja, te je naveo da je ona umiješana u pljačku Cargo centra.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: