Crna hronika
0

Turkovići pazili kada izvode dijete zbog Elezovih prijetnji

Piše: F. Bakić
U Sudu BiH danas su u nastavku suđenja Zijadu Turkoviću i ostalim koje optužnica tereti za pripadnost zločinačkoj organizaciji, svoje iskaze dali svjedoci odbrane Elvedina Jugo, Bakir Ibrahimović i Nedim Kahvić.

Svjedokinja Jugo je rekla da je početkom oktobra 2008. došla u kuću supružnika Zijada i Šejle Turković, da im je čuvala dijete i bila kućna pomoćnica i spremačica. Između ostalog, Jugo je kazala da su je 2009. godine Turkovići upozoravali kada dijete može izvoditi iz kuće zbog prijetnji koje su tada dobijali od Darka Eleza. Govorila je potom o stvarima u kući koje su pronađene tokom pretresa, ali i o Turkovićevoj garderobi. Naime, svjedokinji su jučer pokazane dvije jakne i cipele, za koje je rekla da pripadaju Turkoviću.

"Te cipele ti je poklonio Roki (Isljam Kalender), a Šejla je rekla da su papanske", rekla je svjedokinja Turkoviću.

Optuženi je zatim objašnjavao kako je Kalender pričao da mu je Turković nakon ubistava dao cipele da ih zapali, a očito nisu zapaljene. Jugo je ispričala i kako je jedne prilike vidjela veću svotu novca, te da je Šejla rekla da "Zika treba dati drugi dio tužiocu Olegu Čavki za nekog svjedoka pokajnika".

Svjedok Ibrahimović je govorio da je na Dobrinji držao kafić, da je tu upoznao Sašu Stjepanovića, iako na Bistriku stanuju blizu, te da mu je ovaj pomagao u nabavci robe za objekt. Ibrahimović je dalje pričao kako Turkovića poznaje cijeli život i da se on preko njega upoznao sa Stjepanovićem, ali da se nisu družili.

"Poznajem i Isljama Kalendera. Upoznali smo se na šetnji u zatvoru. Tada su ga zezali kako će dobiti 40 godina jer je povezan sa grupom Ferida Okića, ali je rekao da neće ležati u zatvoru. Znam da je Kalender radio sa drogom, jer mi je nudio. Ponekad su on i Zika zajedno dolazili, a Kalender se u kafiću upoznao i sa Stjepanovićem. Tada se Stjepanoviću svidio njegov BMW te je prodao svoj Audi i podigao kredit kako bi auto kupio od Kalendera“, rekao je Ibrahimović. Dodao je još i da je preko Turkovića upoznao Emira Hadžića, da su se družili i da je kod njega navraćao u radnju. Svjedok je još rekao i da je sa svojim rođakom i Turkovićem išao u Kladanj da Zika uzme Mercedes.

Tužilac Čavka je pitao Ibrahimovića da li je u pritvoru bio zajedno sa Turkovićem zbog izazivanja opće opasnosti, odnosno eksplozije u stanu u Hrasnom, ali je na ovo reagirao Turković, navodeći da je on pravosnažno oslobođen za to.

Svjedok Kahvić je naveo da je komšija sa Turkovićem na Grbavici, te da je jedne prilike, kada su pili kafu, Turković, sa njemu nepoznatog broja, počeo dobijati čudne SMS-ove. Kahvić je dodao da je u svoj mobitel ukucao taj broj i saznao da on ustvari pripada Kalenderu.

Nakon saslušanja svjedoka, Turkovićeva odbrana je uložila materijalne dokaze. Na današnjem ročištu je bilo planirano i saslušanje Anesa Kurbegovića, ali je advokat Fahrija Karkin rekao da svjedok prema njegovim informacijama danas izlazi iz zatvora. Kurbegovićevo saslušanje je planirano na narednom ročištu.