Problem urbanizma
9

Bivši ministar Filipović uključio se u verbalni sukob Kapidžića i Efendića o gradnji u Sarajevu

B. R.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U verbalni sukob između ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruka Kapidžića i načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića uključio se i bivši kantonalni ministar Damir Filipović.
"Studija o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka" objavljena je prošle godine kada je na čelu kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša bio Filipović kao kadar Socijaldemokratske partije (SDP). Osvrnuo se na stavove obojice, ali i na samu studiju.

Kapidžić je ranije poručio da će se 14 urbanističkih planova u KS-u morati uskladiti sa Studijom, među kojima je i plan za gradnju kongresnog centra u Novom Gradu. Efendić je to nazvao "blokadom i reketiranjem".

"Sve bi imalo smisla da je načelnik Efendić pročitao Studiju i da se nije bavio paušalno informacijama. Također ministar Kapidžić, da li u želji da uradi nešto (s obzirom na to da do sada nije uradio ništa, nego 'jaše' na krilima prethodne vlade) istrčao je u ofsajd, ne razmišljajući o konsekvencama, te tražio doista nešto što je u suprotnosti sa zakonom", napisao je Filipović na svom Facebook profilu.

Upozorio je da bi izmjena 14, kako je naveo, pravosnažnih planova uzrokovala probleme u smislu potraživanja investitora za obeštećenja.

"Ovaj problem bi se mogao riješiti na sasvim drugi način, a dozvolila bi se visoka gradnja i umanjio njen utjecaj na postojeće ventiliranje Sarajeva (na jednoj od stranica Studije se nalazi rješenje ovog problema)", objasnio je.

Tvrdi da instrukcija kantonalne vlasti prema lokalnim zajednicama po ovom pitanju ne može biti obavezujuća.

"Odluka o zaštiti kvaliteta zraka koja je prilikom dolaska ministra Kapidžića ostala u formi nacrta je akt koji može obavezati subjekte planiranja, ali samo za buduće planiranje jer proizilazi iz federalnog zakona", ukazao je Filipović.

Podsjetio je da je kantonalna vlada koju je činila "šestorka" usvojila Studiju i zaključke kojima su Zavod za planiranje razvoja KS-a i resornog ministarstvo obavezani šta moraju uraditi i u kojem roku. Zato smatra da nije bilo potrebno donositi Odluku o provođenju Studije.

Prema riječima Filipovića, na djelu je kupovina vremena.

"Sa ovom 'kupovinom vremena' omogućava se općinama da donesu sve regulacione planove i urbanističke projekte te da udovolje svim investitorima bez poštivanja Studije", ukazao je.

Komentarisao je status zemljišta na kojem se namjerava graditi spomenuti kongresni centar kod Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

"Što se tiče zemljišta kod RTV doma, imovinom općine upravlja općinsko vijeće te donosi Odluku o javnoj prodaji kao što donosi Odluku o pristupu izrade regulacionog plana koji je usvojen. S obzirom da Ministarstvo prema članu 48. Zakona o prostornom uređenju izdaje urbanističku saglasnost za objekte koji imaju više od 10.000 metara kvadratnih, a kako je članom 141. istog Zakona definisan prijenos nadležnosti na općinske načelnike u ovom pogledu imam informaciju da je Ministarstvo izvršilo prijenos nadležnosti na Općinu za kongresni centar još prije preuzimanja mandata vlade 'šestorke'", naglasio je.

Istakao je da Ministarstvo ne može kontrolisati prostor jer, kako je naveo, nema tu nadležnost.

"Nadležnost Ministarsva je praćenje zakonitosti", dodao je.

Filipović se zatim osvrnuo na navode načelnika Efendića. Mišljenja je da ima uporišta Efendićeva tvrdnja da je prostorno planiranje u nadležnosti općina.

"Međutim, kako bi se Sarajevo posmatralo kao jedinstven prostor planiranja, neophodno je vratiti nadležnosti planiranja gradskoj upravi (lokalna samouprava) tada bi planiranje imalo smisla)", ocijenio je.

Negirao je Efendićev navod da je "šestorka" izabrala nositelja izrade Studije.

"Ova konstatacija je laž, s obzirom na to da je prije dolaska vlade 'šestorke' već bio izabran nositelj izrade", potcrtao je.

Bivši kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je također napomenuo da se zaustavljanjem gradnje neće riješiti problem zagađenosti zraka i da zapravo nije riječ o zabrani gradnje.

"Zabrana se ondosi samo na 20 metara na obje strane od glavnih koridora. Rješenje se nalazi u Studiji, samo je treba pročitati. U ovim izjavama za medije objelodanjeno je veliko neznanje, nepoznavanje procedura, kao i neistina od strane aktera. Nemojte se svađati, nije lijepo. Počnite čitati", poručio je Filipović Kapidžiću i Efendiću.

Podsjećamo, Studijom koja je predstavljena prošle godine i koju je finansirao Japan je utvrđeno da visoki objekti mogu doprinositi zagađenosti zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Da li će se to desiti i u kojoj mjeri zavisi od lokacije na kojoj se gradi objekat, njegovog oblika i položaja u odnosu na druge zgrade. Studijom su definirani glavni ventilacioni koridori, a to su glavna gradska saobraćajnica i korito rijeke Miljacke.