Najpogođeniji Novi Grad
141

Ministar Kapidžić poručio da će se u Sarajevu morati mijenjati čak 14 urbanističkih planova

Klix.ba
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić je poručio općinama da će morati izmijeniti 14 urbanističkih planova, tj. uskladiti ih sa Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada.
Studijom koja je predstavljena prošle godine i koju je finansirao Japan je utvrđeno da visoki objekti mogu doprinositi zagađenosti zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Da li će se to desiti i u kojoj mjeri zavisi od lokacije na kojoj se gradi objekat, njegovog oblika i položaja u odnosu na druge zgrade. Studijom su definirani glavni ventilacioni koridori, a to su glavna gradska saobraćajnica i korito rijeke Miljacke.

Među planovima koji će se morati uskladiti sa studijom je i onaj koji se odnosi na planiranu gradnju kongresnog centra u naselju Alipašino Polje u Općini Novi Grad.

"Što se tiče prodaje zemljišta kod Radio-televizije, koju je raspisala Općina Novi Grad u cilju gradnje kongresnog centra, taj plan se mora promijeniti, jer visinom i koeficijentom dosta prelazi odluke studije. Bitno je imati kongresni centar, koncertnu dvoranu i niz objekata koji služe opštoj namjeni, ali u ovkiru tog plana su tornjevi visoke spratnosti stambenog i poslovnog karaktera. To se treba revidirati i spustiti na ove koeficijente", ukazao je Kapidžić.

Ipak, ne slažu se svi s ministrom Kapidžićem, a negodovanje dolazi iz Općine Novi Grad odakle poručuju da bi ostvarivanje zamisli ministra Kapidžića značilo potpunu zabranu gradnje na pola teritorije Novog Grada.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Izdvojio je druge planove za koje smatra da moraju biti usklađeni sa Studijom: Čobanija, Gradski centar Marijin Dvor, Kvadrant A i Zetra, Kovačići i Kvadrant 3, Kvadrant C1 i Urbanistički projekt Bosna-auto, Alipašin Most 7, Otoka Meandar i Stup Nukleus. Istakao je da u Općini Stari Grad ne postoji sporan plan.

Kapidžić je upozorio na posljedice dosadašnjeg načina planiranja i gradnje.

"Morao sam izaći u medije s obzirom na to da se pojavljuje priča o netransparentnosti vlade i na neki način njenom neradu. Malo mi je to sve čudno, ali znam da je najveći problem ovo sada što provodim, a to je direktno spašavanje urbanog dijela grada. Dakle, spašavanje zelenih površina, formiranje većih zelenih površina, smanjvianje nevjerovatne izgradnje. Mi bismo se u narednih deset godina pretvorili u jedno veliko naselje kao što je Tibra. Ti potezi ne odgovaraju strukturama koje bi htjele da sruše ovu vladu. Nemam drugog izbora nego raditi u ovom pravcu od početka do kraja", zaključio je Kapidžić i dodao je da je otvoren za komunikaciju sa svima.

Podsjetio je da se mora donijeti i novi Generalni urbanistički plan i da se to moralo desiti još prije četiri godine. Na snazi je još onaj iz 2003. godine. Kako je kazao, u Vladi je nastupio stručno, ali politika mnogo utječe. Međutim, nada se podršci politike. Ocijenio je da su do sada investitori imali dominantnu ulogu u planiranju.

Da li će lokalne zajednice učiniti ono što ministar Kapidžić traži od njih, pokazat će vrijeme. Za pretpostaviti je da bi implementacija Studije o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada doprinijela smanjenju zagađenosti zraka u Sarajevu. Vrlo je izgledno da će se stanovnici glavnog grada gušiti u zagađenom zraku i ove zime.