Oštra reakcija
360

Efendić odgovorio ministru: Promjena urbanističkih planova u Sarajevu je blokada grada i reketiranje

A. Z.
Nakon što je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić poručio općinama da će 14 urbanističkih planova morati uskladiti sa Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić tvrdi da je riječ o uvođenju reketa za sve koji budu htjeli graditi u Sarajevu i poziva ministra da podnese ostavku.
Efendić je kazao da se pitanje građenja definiše zakonom, u ovom slučaju Zakonom o prostornom uređenju KS koji kaže da gradnja ide u skladu s regulacionim planom, a dozvolu izdaju općine.

"Uprkos tome, nakon objave u Službenim novinama svim općinama je poslata instrukcija da se pokrene izmjena regulacionih planova i zabrani gradnja. Pitao sam premijera Marija Nenadića kako je donesena odluka koja je podzakonski akt, a suprotna je zakonu koji je na snazi. Rekao mi je da nije uspio upratiti odluke koje prolaze na Vladi KS zbog puno posla vezanog za koronavirus. Ne može se podzakonskim aktima derogirati zakon, takve odluke su neprovodive i premijer je rekao da će se o tome još razgovarati i svi načelnici su tražili sastanak", rekao je Efendić.

Istakao je da odgovornost za bilo kakve posljedice provedbe ove instrukcije snose općine, jer se Kanton Sarajevo u studiji ogradio od odgovornosti.

"Glavni argument za promjene u Sarajevu je ova studija, iza koje stoji međunarodna agencija koju je Vlada KS odbrala direktnim putem pod velom tajne. Problem je što studija preporučuje da se ograniči gradnja uz ventilacione koridore, a to je 400 metara za jedan i 400 za drugi koridor, što znači da se blokira 240 hektara prostora u Novom Gradu. Također, prema studiji je moguće na hiljadu kvadrata graditi samo mali objekat na dva sprata, a to niko ne bi htio graditi", istakao je Efendić.

Tvrdi da zabrana gradnje neće riješiti problem u vezi sa zagađenjem zraka.

"Nema smisla zaustaviti gradnju objekata. Pozadina svega ovoga nije zagađenje nego blokada grada iznutra, uvođenje sofisticiranog načina reketa za sve one koji bi htjeli da grade. Prvo bi im se reklo da ne mogu graditi, pa bi onda resorno ministarstvo nekim kompjuterskim simulacijama odlučilo gdje se smije graditi. Treba riješiti individualna ložišta i zabraniti korištenje uglja, kao i druge probleme, poput gradske deponije i otpadnih voda. To je posao ministra Faruka Kapidžića i ministarstva, umjesto da zaustave razvoj i izgradnju u Sarajevu", naveo je načelnik općine Novi Grad.

Istakao je da se u Novom Gradu treba graditi prva privatna bolnica koja će koštati 60 miliona KM te da Općina to neće spriječiti. Riječ je o projektu ASA Holdinga i partnera koji je, prema Efendićevim riječima, uradio Medicinski univerzitet iz Beča, a direktan partner bi trebala biti kompanija Siemens.

"Mi sada to trebamo odbiti iako je regulacioni plan važeći, iako bi nam ta bolnica pomogla u situacijama poput one u kojoj se nalazimo. Mi ćemo izdati urbanističku saglasnost i pozivam Vladu i ministra da se ne igraju zaključaka, jer ćemo biti na meti tužbi, jer kompanije imaju dokumentaciju, a ne mogu graditi. To će izazvati haos koji nam ne treba, imamo puno većih problema na kojima trebamo raditi. Pozivam Vladu da urazumi ministra ili ministra da podnese ostavku, jer se nezakonito pokušavaju uplitati u ono što mi radimo", poručio je Efendić.

Podsjećamo, studijom koja je predstavljena prošle godine i koju je finansirao Japan utvrđeno je da visoki objekti mogu doprinositi zagađenosti zraka u Sarajevu.

Da li će se to desiti i u kojoj mjeri zavisi od lokacije na kojoj se gradi objekat, njegovog oblika i položaja u odnosu na druge zgrade. Studijom su definirani glavni ventilacioni koridori, a to su glavna gradska saobraćajnica i korito rijeke Miljacke.

Planovi za koje ministar Kapidžić smatra da moraju biti usklađeni sa Studijom su kongresni centar u naselju Alipašino Polje, Čobanija, Gradski centar Marijin Dvor, Kvadrant A i Zetra, Kovačići i Kvadrant 3, Kvadrant C1 i Urbanistički projekt Bosna-auto, Alipašin Most 7, Otoka Meandar i Stup Nukleus.