Finansijska policija
392

Bivši direktor sarajevskog preduzeća "Tržnice" nije štedio: Kupovao "službene" parfeme, sanke, čarape ...

Piše: M. N.
Uprava KJKP Tržnice i pijace (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Finansijska policija Federalnog ministarstva finansija utvrdila je da je u periodu od 1. januara 2014. do 31. oktobra 2015. godine bilo niz nepravilnosti u poslovanju KJKP Tržnice-pijace. Utvrđeno je da su velika sredstva preduzeća potrošena na reprezentaciju, putovanja, niz predmeta i prehrambenih artikala koji nisu mogli biti uknjiženi na preduzeće.

U tom periodu sklopljeno je nekoliko sporazumnih ugovora s firmama za nabavku mesa i suhomesnatih proizvoda (blizu 4.000 KM za sedam mjeseci 2015. godine) te drugih prehrambenih artikala, zatim s hemijskom čistionicom na koju je mjesečno u prosjeku fakturisano između 150 i 200 KM. Troškovi reprezentacija za samo prvih sedam mjeseci 2015. godine iznose blizu 17.000 KM.

Na račun preduzeća su išla brojna putovanja za koja je, u nekim slučajevima, naloge potpisivao sam direktor, a ne nadzorni odbor, kako je predviđeno zakonom. Kupovana je razna odjeća, od čarapa do taktičke opreme i sanki, preko skupocjenih parfema, igračaka itd., što se nije moglo dovesti u vezu s troškovima reprezentacije, već je to bila, kaže se u zapisniku finansijske policije, korist odgovorne osobe društva.

Sporni dodatak na platu

Također, direktor je sam sebi uplaćivao 20 posto dodatka na platu, koji je Kolektivnim ugovorom iz oblasti komunalne privrede predviđen za radnike uz stimulaciju od 30 posto koji direktore zakonski sljeduje ukoliko javno preduzeće ostvaruje profit. Njegova ukupna primanja iznosila su blizu 5.000 KM.

"Jasno i precizno je definisano za koje se poslove zaposlenicima može povećati plata do 20 posto od osnovice plate uposlenika i to za: uslove rada - teški fizički poslovi, poslovi na javnim mjestima-čišćenje, kanalizacija, gasovodi te noćni, prekovremeni rad, vjerski/državni praznici i sl. Uvidom u sadržaj odredbi iz Ugovora o radnopravnom statusu za direktora Emira Zlatara broj 303/13 od 28. marta 2013. godine, utvrđeno je da su u odredbama člana 2. i 3. predmetnog ugovora jasno i precizno definisane obaveze, odgovornosti te ovlasti, uslovi i način rada direktora Emira Zlatara te iste ugovorne odredbe nedvojbeno i jasno upućuju na zaključak da je iznos uvećanja plate od 20 posto od osnovice plate, koji se obračunavao i isplaćivao po Aneksu broj 660-1/14 od 31. marta 2014. godine, u suprotnosti s odredbama člana 44. i 45. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti komunalne privrede KS", stoji u zapisniku.

Također, saglasnost resornih ministara je zatražena naknadno, a ne prije donošenja odluke o isplati kako je to predviđeno zakonom. Suprotno kolektivnom ugovoru potpisane su i odluke za povećanje plata tadašnjem direktoru i izvršnom direktoru.

Kombi za "potrebe" preduzeća

Direktor Zlatar je nabavio i transportno-putničko vozilo Citroen C8 kao službeno vozilo KJKP Tržnice-pijace d.o.o. Sarajevo sa sedam sjedećih mjesta koje je, kako se navodi u zapisniku, koristio kada je išao sam na 'nedefinirana, suspektna i nedovoljno dokumentovana službena putovanja' i pri tome nije koristio usluge službenog vozača.

"Inspektori Finansijske policije FBiH su slijedom indicija o brojnim suspektnim putovanjima utvrdili činjenicu da direktor KJKP Tržnice-pijace Emir Zaltar ima brojniju porodicu (izdržavane osobe: supruga i četvero djece), a što je utvrđeno neposrednim uvidom u ovjerenu kućnu listu Emira Zlatara (...), te je na taj način potvrđena hipoteza da je utvrđena činjenica osnovni razlog zbog kojeg se Emir Zlatar, direktor KJKP Tržnice-pijace, odlučio za kupovinu transportno-putničkog vozila Citroen C8 za službeno vozilo KJKP, koje je isključivo koristio uglavnom za lične potrebe, odnosno potrebe članova porodice", stoji u zapisniku.

Također, nije pronađena opravdanost nabavke ovakvog vozila jer je ovo preduzeće već imalo automobil Audi A4 visoke klase. Citroen C8 je popravljen o trošku firme iako za to nije postojala vjerodostojna knjigovodstvena isprava i druga potrebna dokumentacija. Riječ je o iznosu od 3.078 KM.

Neravnopravna isplata regresa

Isplata regresa za 2014. i 2015. godinu također nije bila u skladu s odredbama člana 22. Pravila o plaćama i naknadama zaposlenika KJKP Tržnice-pijace jer je, prema odluci tadašnjeg direktora Emira Zlatara, za osnovicu obračuna regresa zaposleniku uzimana samo prosječna isplaćena plata u prva tri mjeseca poslovne godine, a ne i prosječna plata isplaćena u FBiH.

"Takvim obračunom nisu svi zaposlenici stavljeni u ravnopravan finansijski i pravni položaj, tj. zaposlenici s manjom prosječnom platom u odnosu na prosječnu isplaćenu platu u FBiH su bili oštećeni samovoljom Emira Zlatara", navodi se u zapisniku.

Korištenje business kartice u privatne svrhe

Troškovi reprezentacije za period od 1. januara 2014. do 31. decembra 2014. godine iznosili su više od 24.000 KM, dok je u periodu od 1. januara 2015. do 30. juna 2015. godine u te svrhe potrošeno više od 13.000 KM. Pravilnikom je utvrđeno da se pravdanje korištenja sredstava reprezentacije vrši podnošenjem pismenog izvještaja uz koji se prilaže odgovarajući račun, što inspektori nisu dobili na uvid jer računa nije bilo.

"Utvrđeno je da je plaćanje nastalih obaveza na ime reprezentacije obavljano gotovinom, žiralno i plaćanjem putem business kartice Raiffeisen banke, za čije je korištenje ovlast imao samo direktor Emir Zlatar", navedeno je u zapisniku.

Putem business kartice Raiffeisen banke u 2013. i 2014. godini kupljene su stvari u iznosu od 12.225 KM. Na listi su čarape (45 KM), cipele (275), košulje (228 KM), sijalice (140), gorivo, cigarete, namirnice za kuću (962 KM), kombinezon, kape i odijela, igračke, parfemi (4.325 KM), nakit, kreme i ulja za sunčanje (133 KM), hotelski smještaj (995 KM) te taktička oprema (379 KM). Utvrđeno je da je navedena roba kupljena za lične potrebe direktora. Također, ima stavki s upitnikom, odnosno nije poznato šta je kupljeno.

Također, direktoru su refundirani troškovi putovanja koja su se vodila kao službena, a za koja je utvrđeno da to nisu bila.

Zapisnik je sačinjen u junu 2016. godine.