BiH
156

Bivšeg ministra Čambera savjetovala socijalna radnica bez dana radnog iskustva

Piše: Am. Dž.
Vjekoslav Čamber
Revizori su u Federaciji BiH utvrdili brojne nepravilnosti u radu nekadašnjeg ministra rada i socijalne politike, Vjekoslava Čambera, koji je inače tu dužnost obavljao u proteklom mandatu, sve do 30. januara 2015. godine kada je dao ostavku i otišao na funkciju direktora Ureda Vlade FBiH za evropske integracije.

Čamber je, dok je bio ministar, zapošljavao koga je htio i to izvan procedura i počesto ljude koji nisu imali iskustva, a koje je unajmljivao čak i za savjetnike. Sve to o trošku poreskih obveznika.

Tako je Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio da je "rješenjem od 10.06.2014. godine imenovana savjetnica ministra za oblast socijalne zaštite sa diplomom Fakulteta političkih nauka od 07.11.2009. godine, sa zvanjem diplomirani socijalni radnik, koja nije ispunjuvala posebne uslove predviđene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva".

Zapošljavao nesposobne ljude na važne funkcije

Naime, ona nije imala radnog iskustva sa visokom stručnom spremom niti je položila stručni ispit. Za šest mjeseci rada u Ministarstvu ostvarila je plaću u iznosu od 11.148 KM (bruto 17.662 KM), a naknada za topli obrok iznosila je 900 KM.

Revizori su također istakli da je Čamber bez ikakve potrebe zaposlio još troje nesposobnih savjetnika, što je sve ukupno koštalo poreske obveznike 105.349 KM.

"Ne može se potvrditi opravdanost isplate sredstava iz Budžeta FBiH za 2014. godinu u iznosu od 105.349 KM, koji se odnosi na isplatu bruto plaća, naknada plaća i naknada troškova zaposlenih za 2014. godinu za četiri savjetnika ministra, koji su imenovani na te pozicije, a nisu u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike ispunjavali posebne uslove po pitanju radnog iskustva i položenog stručnog ispita", naveli su revizori.

Upozorili su da su poslovi savjetnika ministra kompleksni i zahtjevni i da osobe koje obavljaju taj posao trebaju imati posebnu stručnost i znanje u struci, kao i odgovarajuće radno iskustvo iz oblasti za koje se imenuju, kako bi mogli davati mišljenja i učestvovati u pripremi zakona, drugih propisa i općih akata, a i savjetovati rukovodioce izvršnih organa vlasti.

"Pošto je Ministarstvo u skladu sa Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave ("Sl. novine FBiH“, broj: 19/03), nadležno za provođenje politike rada i zapošljavanja, radne odnose i prava iz radnih odnosa, zaštita na radu i drugo, ne možemo potvrditi opravdanost ovakvog načina imenovanja savjetnika, niti potvrditi opravdanost obračuna i isplate nastalih naknada", navedeno je u izvještaju.

Nemilice rasipao novac na ugovore o djelu

Nadalje, revizori su upozorili i da je Čamber nemilice trošio novac i na ugovore o djelu, za koje nije postojala opravdanost.

"U 2014. godini sa zaposlenicima i vanjskim saradnicima zaključeno je 25 ugovora o djelu koji su iskazani u iznosu od 83.077 KM (bruto 98.030 KM), od kojih se veliki broj odnosi na duži period čak i preko godinu dana. Ne možemo potvrditi opravdanosti utroška sredstava za isplatu naknada po osnovu ugovora o djelu u navedenom iznosu obzirom da su isti zaključivani i za poslove iz nadležnosti Ministarstva, odnosno poslove koji su sistematizovani Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, a za dio poslova nisu dostavljeni relevantni dokazi da su isti i izvršeni", naveli su revizori.