Igor Radojčić
0

"Bilo bi dobro da Parlament FBiH ne ulazi u odluke skupštine RS-a

FENA
Igor Radojčić
Igor Radojčić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić smatra da bi "bilo dobro“ da se Federalni parlament ne upušta u odluke Narodne skupštine RS-a, "jer nije nadležan“.

Radojičić je ovo izjavio komentirajući to što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici u Sarajevu jednoglasno odobrio deklaraciju u kojoj se izražava opredijeljenost za evroatlantske organizacije, vladavinu prava, ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih te za dosljedno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ako je riječ o deklaraciji koja će naglasiti evropski put BiH, podsjećam da Narodna skupština RS-a ima takav akt, a ako je riječ o političkim stavovima koji se odnose na pravosuđe u BiH to će biti stavovi tog parlamenta. Bilo bi dobro da se parlament drugog entiteta ne upušta u odluke Narodne skupštine RS-a, jer nije nadležan", kazao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Potvrdio je i da bi Skupština RS-a 29. aprila trebalo da formira komisiju za provođenje referenduma u tom entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U "Službenom glasniku RS-a“ danas je objavljena odluka o referendumu.

"Sve dalje je stvar provođenja odluke, a ujedno je to i test za novi zakon koji se prvi put primjenjuje. Sve osobe koje se nalaze na biračkim spiskovima CIPS-a moći će glasati na referendumu. Članovi 17. i 19. Zakona o referendumu nisu predvidjeli način glasanja izbjeglih i raseljenih osoba, pa se komisija treba odrediti prema tome", precizirao je Radojičić.