{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bilo bi dobro da Parlament FBiH ne ulazi u odluke skupštine RS-a

F
27.4.2011. u 15:20
0
17
"Bilo bi dobro da Parlament FBiH ne ulazi u odluke skupštine RS-a
0
"Bilo bi dobro da Parlament FBiH ne ulazi u odluke skupštine RS-a
Igor Radojčić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić smatra da bi "bilo dobro“ da se Federalni parlament ne upušta u odluke Narodne skupštine RS-a, "jer nije nadležan“.
Radojičić je ovo izjavio komentirajući to što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici u Sarajevu jednoglasno odobrio deklaraciju u kojoj se izražava opredijeljenost za evroatlantske organizacije, vladavinu prava, ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih te za dosljedno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ako je riječ o deklaraciji koja će naglasiti evropski put BiH, podsjećam da Narodna skupština RS-a ima takav akt, a ako je riječ o političkim stavovima koji se odnose na pravosuđe u BiH to će biti stavovi tog parlamenta. Bilo bi dobro da se parlament drugog entiteta ne upušta u odluke Narodne skupštine RS-a, jer nije nadležan", kazao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Potvrdio je i da bi Skupština RS-a 29. aprila trebalo da formira komisiju za provođenje referenduma u tom entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U "Službenom glasniku RS-a“ danas je objavljena odluka o referendumu.

"Sve dalje je stvar provođenja odluke, a ujedno je to i test za novi zakon koji se prvi put primjenjuje. Sve osobe koje se nalaze na biračkim spiskovima CIPS-a moći će glasati na referendumu. Članovi 17. i 19. Zakona o referendumu nisu predvidjeli način glasanja izbjeglih i raseljenih osoba, pa se komisija treba odrediti prema tome", precizirao je Radojičić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: