Promjene u BiH - korak po korak
0

BiH: Uspostaviti sistem koji provodi evropsko zakonodavstvo

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Promjene u BiH treba da se dešavaju korak po korak, a prvi korak na putu ka EU može biti upravo implementacija odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić - Finci", ocjenili su predstavnici EU na skupu u italijanskom gradu Kadenabija.

Učesnici skupa postigli su konsenzus u smislu da BiH treba da uspostavi sistem vlasti koji će biti sposoban da provede evropsko zakonodavstvo, saopšteno je iz njemačke fondacije "Konrad Adenaure".

U saopštenju se dodaje da niko od učesnika ustavnog kolokvijuma "Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?" nije osporio značaj i neophodnost što skorije implementacije odluke "Sejdić-Finci", a predstavnici stranaka sa hrvatskim predznakom otvorili su pitanje predstavljanja Hrvata u organima vlasti.

Prvi radni dan u Kadenabiju počeo je izlaganjima o očekivanjima iz Brisela, o čemu su govorili poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pack i direktor odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi spoljnih poslova Jonas Jonson. Predsjednici šest političkih stranaka SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić i SDP-a Zlatko Lagumdžija izložili su svoje stavove o ovom pitanju. 

Stavove o EU integraciji BiH i prioritetima ustavne reforme iznijeli su šef odjeljenja za BiH u Direkciji Evropske komisije za proširenje Paole Pampaloni i članica Evropskog parlamenta Emina Bozkurt. Na skupu je spomenuta i problematika usvajanje evropskog zakonodavstva i načina na koji bi se ovaj proces mogao ubrzati, kako ne bi postao kamen spoticanja na evropskom putu BiH. 

U popodnevnim satima težište kolokvijuma stavljeno je na parlament i proces parlamentarnog odlučivanja, o čemu je govorio nekadašnji visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schiling i poslanik njemačkog Bundestaga Mihael Brand.

O iskustvu BiH u parlamentarnom djelovanju govorio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović. On je govorio o složenosti procesa, komplikovanim instrumentima i različitim mogućnostima blokade u procesu odlučivanja u parlamentu, o ulozi i odgovornosti domaćih i međunarodnih aktera, te načinu rješavanja postojećih problema. 
U saopštenju se ističe da su predsjednici političkih stranaka pauze u radu iskoristili za neformalne razgovore i približavanje stavova o aktuelnim pitanjima, ali da nije bilo konkretnih razgovora o formiranju Vijeća ministara, budući da to nije bilo ni predviđeno. 

	 Na kolokvijumu učestvuju predsjednici šest stranaka koje sudjeluju u pregovorima o formiranju Vijeća ministara BiH, poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, poslanici Bundestaga, Evropskog parlamenta i drugi predstavnici njemačkih i EU institucija.

Programom ovog skupa koji će sutra biti i završen, predviđeno je u 9.00 časova izlaganje "Uvod u mediativni menadžment procesa ustavne reforme u BiH" direktora Projekta za integrativnu medijaciju "CSSP" dr Ditera Volkevica, te "Efikasna država vs. jednakopravnost naroda? Prioriteti ustavne reforme" o čemu će govoriti dekan i profesor na Univerzitetu Karl Francens u Gracu i bivši međunarodni sudija Ustavnog suda BiH prof Josef Marko.

Iz BiH o ovim temama govoriće ministar pravde BiH Bariša Čolak, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ismeta Dervoz i Azra Hadžiahmetović, te potpredsjednik HDZ 1990 Martin Raguž.

O temi "Presuda Finci - Sejdić - modeli implementacije" u 11.30 časova izlagaće sudija Evropskog suda za ljudska prava Ljiljana Mijović, sekretar Venecijanske komisija Savjeta Evrope Tomas Markert, predsjedavajući i potpredsjedavajuća Privremene zajedničke komisije oba doma parlamenta BiH za provođenje presude Sejdić i Finci Šefik Džaferović i Borjana Krišto. 

U 16.15 časova predviđeno je formulisanje zajedničkog zaključka i zatvaranje kolokvijuma.