BiH
0

Presuda Sejdić-Finci tema razgovora danas u Cadenabbiji

FENA
Tema današnjeg dijela kolokvija u italijanskoj Cadenabbiji, koju je organizirala Fondacija Konrad Adenauer, bila je implementacija presude u slučaju Sejdić - Finci, izjavio je Feni jedan od učesnika ovog skupa, predsjedavajući Kluba zastupnika SDPBiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović.

"Imali smo priliku da čujemo ne samo mišljenja političkih partija iz BiH, nego i mišljenja Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije", naveo je Magazinović.

Po njegovim riječima, za sve oni koji žele dobro BiH to je posao koji treba završiti što prije.

"Za nas iz SDP-a nema nikakvih problema da to uradimo na način kako predlaže Venecijanska komisija, bez pokušaja da se implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava zloupotrijebi u dnevnopolitičke svrhe", rekao je Magazinović.

Pozivu za učešće na ovom kolokviju odazvala su se sva šestorica lidera vodećih stranaka (Zlatko Lagumdžija - SDP, Sulejman Tihić - SDA, Milorad Dodik - SNSD, Mladen Bosić - SDS, Božo Ljubić - HDZ1990 i Dragan Čović - HDZBiH).

Formiranje Vijeća ministara BiH, gotovo 14 mjeseci nakon općih izbora, nije bila tema razgovora u Cadenabbiji.

Kako je rekao Magazinović, za razliku od jučerašnjeg dana, kada je većina učesnika, posebno predstavnika međunarodne zajednice bila "šokirana onim što su čuli od Dragana Čovića, a naročito od Milorada Dodika, danas je atmosfera bila u mnogome bolja i razgovaralo se bez opterećenja".