Neriješeno hrvatsko pitanje jedan od razloga zastoja u BiH

F
FENA
27.11.2011. u 19:45
0
71
Neriješeno hrvatsko pitanje jedan od razloga zastoja u BiH
0
Neriješeno hrvatsko pitanje jedan od razloga zastoja u BiH
Čelnici dva HDZ-a u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić zauzeli su se u nedjelju na seminaru o ustavnim promjenama koji je u talijanskome odmaralištu Cadenabbiji okupio šest vodećih političkih lidera iz BiH da Hrvati iz te zemlje trebaju ostvariti jednaka prava s druga dva naroda ocjenjujući da je neriješeno hrvatsko pitanje razlog zašto nije ustrojena državna vlast.
"Poručili smo da hrvatsko pitanje, a što su jasno istaknuli i drugi, traži hitno rješenje. Po meni je to u dobroj mjeri i razlog znatnog zastoja i nepostizanja dogovora oko državne vlasti. Naše je stajalište da se po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu moraju otkloniti i diskriminacijske zakonske i ustavne odredbe prema Hrvatima", rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić u telefonskoj izjavi za medije u Mostaru.

Jasno smo rekli da bi ustavno rješenje BiH trebalo biti temeljeno na načelima federalizma i potpuno jednako za sva tri naroda. Mi inzistiramo na institucionalnoj ravnopravnosti Hrvata i pri tome sam poručio da je to konsocijacijski model koji je jedini moguć u BiH, dodao je Ljubić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je ocijenio da približavanje prema EU obvezuje sve strane u BiH na promjene.

"BiH treba biti moderna država koja će imati učinkovitu vlast, a s druge strane osigurati jednaka prava sva tri naroda kako bi se jednog za uvijek mogli okrenuti drugim izazovima koji su pred nama", rekao je on.

Iako tokom službenog dijela seminara nije bilo rasprava oko eventualnog postizanja dogovora o raspodjele ministarskih mjesta u državnom Vijeću ministara i prihvaćanju paketa zakona bitnih za približavanje BiH EU-u, prema Ljubićevim riječima se tokom radnoga ručka u nedjelju otvoreno razgovaralo o nadilaženju zastoja budući skoro 14 mjeseci nakon izbora nije ustrojena državna vlast.

"Ja jesam umjereni optimist da bi paket zakona mogao biti dogovoren već u sljedećem tjednu, te da bi ukoliko bude pomaka tokom neformalnih razgovora moglo doći do izbora novoga Vijeća ministara", dodao je Ljubić.

Predsjednici šest najvećih parlamentarnih stranaka u BiH dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i SDA Sulejman Tihić te SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mlden Bosić od subote do utorka na poziv zaklade "Konrad Adenauer" o usklađenosti ustava BiH s propisima Evropske unije sudjeluju u radu seminara koji se održava u mjestu Cadenabbia na obali jezera Como.


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: