BiH
0

BiH uspostavila diplomatske odnose sa Ekvatorijalnom Gvinejom

Sarajevo-x.com
U prostorijama Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku 24. februara 2010. godine upriličena je ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Ekvatorijalne Gvineje.

U ime BiH Zajedničku izjavu je potpisao ambasador Ivan Barbalić, stalni predstavnik BiH pri UN-u, dok je istu u ime Republike Ekvatorijalne Gvineje potpisao ambasador Anatolio Ndong Mba, stalni predstavnik Republike Ekvatorijalne Gvineje pri UN-u.

U srdačnom razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave, ambasador Ndong Mba je čestitao ambasadoru Barbaliću na uspješnom izboru BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, te izrazio nadu da će dvije zemlje u narednom periodu uspješno sarađivati. Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim temama u UN-u, te mogućnostima za unapređenje saradnje između dviju zemalja na bilateralnom nivou. saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje.