BiH
0

BiH uspostavila diplomatske odnose s Haitijem

Sarajevo-x.com
U Stalnoj misiji Haitija pri UN-u je 17. maja 2010. godine upriličena ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave o uspostavljanju diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Haitija. Zajedničku izjavu je u ime Bosne i Hercegovine potpisao ambasador Ivan Barbalić, a u ime Haitija ambasador Léo Mérorès.

U razgovoru koji je prethodio ceremoniji potpisivanja Zajedničke izjave, sagovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje i produbljenje saradnje između dviju zemlja na bilateralnom nivou, kao i o aktualnim temama u okviru UN-a.

Ambasador Barbalić se interesirao o trenutnoj humanitarnoj i političkoj situaciji na Haitiju. Mérorès je istakao kako se njegova zemlja polako obnavlja nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Haiti u januaru 2010. godine, ali da je humanitarna situacija još uvijek teška, s obzirom da veliki broj stanovnika Haitija živi u šatorima.

Ambasador Mérorès je informirao prisutne o pripremama za generalne izbore na Haitiju koji bi se trebali održati u novembru 2010. godine. Naglasio je da se spomenute pripreme sporo odvijaju, imajući u vidu veliku migraciju stanovništva uslijed zemljotresa.