{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sven Alkalaj se sastao sa Ban Ki-moonom

S
6.2.2010. u 20:25
0
5
Sven Alkalaj se sastao sa Ban Ki-moonom
0
Sven Alkalaj se sastao sa Ban Ki-moonom
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 5. februara 2010. godine, u New Yorku, sa generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom. Sastanku je prisustvovao i stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Ivan Barbalić.
Tokom razgovora generalni sekretar Ban Ki-moon je istakao da očekuje od BiH snažnu podršku očuvanju mira i sigurnosti i ljudskih prava. Istakao je punu podršku procesima integracije BiH u Evropsku uniju i NATO.

Ministar Alkalaj je informirao generalnog sekretara Ban Ki-moona o tri glavna vanjskopolitička prioriteta BiH za 2010. godinu: liberalizaciji viznog režima, dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), te predaja zahtjeva za članstvo u EU.

Također, informirao je generalnog sekretara Ki-moona o učešću na Samitu Afričke unije, te da je BiH spremna dati punu podršku Grupi za promoviranje milenijskih razvojnih ciljeva (Advocacy Group of Millenium Development Goals). Posebno je istakao učešće BiH u mirovnim misijama UN-a u Liberiji, Obali Slonovače i Darfuru.

Govoreći o situaciji u Somaliji ocijenio je da je sada pravo vrijeme da se pomogne Prelazna federalna Vlada Somalije. Ministar Alkalaj se također osvrnuo na problem silovanja kao oružja rata i podsjetio generalnog sekretara Ki-moona da je tokom rata u BiH silovano preko 20.000 žena i djevojčica.

Na kraju razgovora, generalni sekretar Ki-moon je pohvalio dosadašnje vrlo aktivno učešće naše zemlje u Vijeću sigurnosti UN-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: