New York
0

Alkalaj u učestvovao u otvorenoj debati vijeća sigurnosti UN-a

FENA
Bosna i Hercegovina je zemlja koja je prošla težak put od poslijeratne izgradnje mira i sigurnosti, ostvarene i uz angažman UN mirovnih misija, pa sve do danas kada je i sama aktivna učesnica u mirovnim misijama UN-a i procesima izgradnje mira u drugim dijelovima svijeta i punopravna članica Vijeća sigurnosti.

To je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj kazao jučer u New Yorku učestvujući u otvorenoj debati Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o temi “Postkonfliktna izgradnja mira: Sveobuhvatna strategija izgradnje mira za prevenciju ponavljanja konflikta”.

Alkalaj je kazao da je od najveće važnosti sveukupni integrirani pristup planiranju i implementaciji procesa postkonfliktne izgradnje mira i stabilnosti u kome treba da su aktivno uključene sve zainteresirane strane, uključujući lokalne vlasti, donatorske zemlje, zemlje čije vojne i policijske snage u sklopu mirovnih misija UN-a učestvuju u izgradnji mira, međunarodne finansijske institucije te privatni i civilni sektor, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Alkalaj je naglasio potrebu da se Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica snažnije fokusiraju na preventivne mjere i diplomatske napore radi prevencije budućih sukoba, čime bi se na najbolji mogući način izbjegli ljudska tragedija, destrukcija ekonomije i infrastrukture, a time i sama potreba za dugotrajnim, skupim i najčešće vrlo zahtjevnim procesom poskonfliktne izgradnje mira.

On je izrazio spremnost Bosne i Hercegovine da u sklopu svog djelovanja u UN-u podijeli svoja iskustva i stečeno znanje u svim situacijama u kojima je to potrebno, jer je, naglasio je, ova država prošla kroz sve faze ovog procesa, što je naišlo na odobravanje prisutnih.

Na marginama debate Alkalaj je imao bilateralni radni sastanak s ministrom vanjskih poslova Japana Katsuyom Okadom i susret s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, prisutnim ministrima i stalnim predstavnicima zemalja članica Vijeća siguirnosti UN-a.

U debati, koja je održana na ministarskom nivou, učestvovao je uime Bosne i Hercegovine na poziv predsjedavajućeg, ministra vanjskih poslova Japana Katsuye Okade.

Debatu o navedenoj temi predložio je Japan kao predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a za april, a podržana je od svih članica Vijeća s obzirom na njenu važnost u smislu potrebe sagledavanja svih aspekata angažmana mirovnih misija UN-a širom svijeta, u sklopu poboljšanja njihovih mandata koji bi omogućili osiguranje mira i postkonfliktnu izgradnju stabilnih društava radi daljnjeg jačanja mira i sigurnosti u svijetu.

Na marginama debate Alkalaj se susreo s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, ministrom vanjskih poslova Afganistana Zalmaiom Rasoolom, stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN-u ambasadorom Vitalyem Churkinom i drugim stalnim predstavnicima zemalja članica Vijeća sigurnosti.

Na marginama otvorene debate Vijeća sigurnosti održan je bilateralni radni sastanak ministra Alkalaja i predsjedavajućg sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, ministra vanjskih poslova Japana Katsuya Okade.

Alkalaj i Okada su razmijenili mišljenja o radu Vijeća sigurnosti kao i zaključcima otvorene debate.

Zaključeno je da je dosadašnju dobru saradnju BiH i Japana u sklopu Vijeća sigurnosti potrebno poboljšati, što se može ostvariti kroz djelovanje diplomatskih misija dviju zemalja pri UN-u u sklopu svih pitanja koja su na dnevnom redu Vijeća sigurnosti, uključujući širu multilateralnu saradnju i jačanje ukupnih bilateralnih odnosa između Japana i BiH.

Alkalaj je upoznao Okadu s trenutnom situacijom u BiH i regionu, s naglaskom na ispunjavanje najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta BiH u ovom trenutku, a to su, prije svega, završetak procesa liberalizacije viznog režima sa zemljama Schengena, dobivanje MAP statusa za NATO i predaja aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Alkalaj je naglasio značaj koji BiH daje regionalnoj saradnji i rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima.

Okadu je upoznao s rezultatima i ciljevima niza trilateralnih sastanaka na nivou ministara vanjskih poslova (BiH -Turska - Srbija i BiH -Turska - Hrvatska), koji će biti nastavljeni.

Ministar vanjskih poslova Japana izrazio je veliko interesovanje za situaciju u BiH i regiji te dao punu podršku Japana naporima koje BiH čini kako bi ispunila navedene prioritete.