Samit Afričke unije
0

Ministar Alkalaj razmjenjuje informacije i iskustva s afričkim političarima

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj iskoristio je prisustvo na 14. samitu u Adis Abebi za brojne susrete na marginama skupa.

Kako je saopćeno danas iz MVPBiH, ministar Alkalaj jučer je održao sastanke s ministrom vanjskih poslova Demokratske Republike Etiopije Atoom Seyoum Mesfinom, ministrom vanjskih polova Savezne Republike Nigerije Ojom Maduekweom, ministrom vanjskih poslova i saradnje Republike Mozambik Oldemirom Baloijem, predsjedavajućim Komisije Afričke unije Jeanom Pingom i drugim kolegama iz država članica AU.

Na sastanku ministra Alkalaja s ministrom vanjskih poslova Demokratske Republike Etiopije Atom Seyoum Mesfinom razmijenjene su informacije o aktuelnim političkim situacijama u BiH i Etiopiji te izloženi ciljevi vanjske politike dviju zemalja.

Prilikom razgovora o daljnjem razvoju sveukupnih odnosa i saradnje BiH i Etiopije, poseban interes je izražen za razvoj privredne saradnje, imajući u vidu da u Etiopiji određeni broj firmi iz BiH ima predstavništva i uspješnu historiju poslovanja.

S obzirom na to da do sada nije bilo razmjena posjeta zvaničnika dviju država, ministri su dogovorili razmjenu posjeta na nivou ministara vanjskih poslova, a radi unapređenja bilateralnih odnosa i saradnje.

Ministar Alkalaj je održao sastanak s ministrom vanjskih polova Savezne Republike Nigerije Ojom Maduekweom ne kojem je izražen interes za razvoj saradnje i odnosa između dviju država te interes za razmjenu posjeta, političkih i privrednih da bi se unaprijedila saradnja u svim segmentima, posebno u privredi.

Izražen je interes za jačanje saradnje u okviru međunarodnih organizacija, posebno UN-a, pošto su obje države u narednom periodu nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

U tom kontekstu, ministri su razgovarali o iskustvima i izazovima u vezi sa članstvom dviju država u Vijeću sigurnosti.

Ministar Alkalaj je na marginama samita održao sastanak s ministrom vanjskih poslova i saradnje Republike Mozambik Oldemirom Baloijem, na kojem je zahvalio ministru Baloi na upućenom pozivu za zvaničnu posjetu Mozambiku, istakavši želju i interes Bosne i Hercegovine da razvija odnose i saradnju s Mozambikom i drugim državama afričkog kontinenta.

U tom kontekstu, ministri su razgovarali o mogućim datumima realiziranja posjete koja će predstavljati snažan poticaj razvoju konkretne saradnje između dviju država na svim segmentima od uzajamnog interesa, a posebno privredne saradnje za koju su obje države veoma zainteresirane.

Ministar Alkalaj, također, se na marginama samita AU susreo i s predsjedavajućim Komisije Afričke unije Jeanom Pingom te s ministrima vanjskih poslova Angole i Tunisa, kojom prilikom je razgovarano o razvijanju sveukupnih bilateralnih odnosa i saradnje, posebno na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.