{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH s jednim predsjednikom i poželjna i moguća"

S
30.9.2010. u 15:03
0
80
"BiH s jednim predsjednikom i poželjna i moguća"
0
"BiH s jednim predsjednikom i poželjna i moguća"
Na neka od najbitnijih pitanja koja bi mogla zanimati birače, a koja je kandidatima za člana i članicu Predsjedništva BiH prije mjesec poslao portal Razglasaj.ba, odgovorila su tek trojica - Željko Komšić, kandidat SDP-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Rajko Papović, kandidat Saveza za demokratsku Srpsku za srpskog člana, te Ibrahim Đedović, kandidat DNZ-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.
Ostali su svojim neodgovaranjem, iako su imali vrlo razuman rok, pokazali koliko su im glasači bitni, naveli su s ovog portala.

Kandidati su pitani o vanjskoj politici, pristupu NATO-u, slanju bh. vojnika u Afganistan, planu za rezanje troškova u Predsjedništvu, o saradnji s drugim članovima Predsjedništva BiH, presudi iz strazbura i opasnosti da izbori budu nepriznati. Također, upitani su i da li jaki entiteti znače jaku državu ili je obrnuto, potom da li im je važniji nacionalni interes naroda kojem pripadaju ili boljitak za državu i sve građane, te da li je BiH moguća s jednim predsjednikom.

"Kao i partija u čije ime govorim, zalažem se za jaku državu i njene institucije, koja su u stanje da ispune obaveze na vanjskopolitičkom planu. Jedini sam član Predsjedništva BiH za kojeg glasaju pripadnici sva tri konstitutivna naroda, kao i nacionalnih manjina. U Predsjedništvu zastupam interese hrvatskog naroda, ali ne na štetu ili protiv drugih naroda. Ali, zastupam i interese običnog čovjeka i mislim da sam pokazao kako ta dva interesa nisu u suprotnosti jedan s drugim“, kazao je, između ostalog, Željko Komšić.

Dodao je kako među glavnim mjerama za štednju kad je Predsjedništvo BiH u pitanju vidi BiH s jednim predsjednikom, što je "i moguće i poželjno", te da su za članstvo BiH u NATO-u ključna prepreka ustavne reforme.

Rajko Papović smatra pak kako jedan predsjednik BiH nije moguć.

"Odgovorit ću kontrapitanjem: Možete li zamisliti Harisa Silajdžića u toj ulozi? Dakle, ne! Ovakva BiH nije moguća sa jednim predsjednikom i teško da ćete u RS naći nekoga ko bi pristao da se Ustav BiH mijenja u tom pravcu", kazao je Papović.

Istakao je i da se presuda iz Strasbourga mora sprovesti bez odlaganja ako želimo biti dio evropske priče.

Kandidat DNZ-a Ibrahim Đedović kao osnovnu zamjerku na dosadašnju vanjsku politiku naveo je “kriminegone ili jednonacionalnu, umjesto proizvodne diplomatije”, a težište odgovora stavio je na dijalog i razvoj ekonomije. Na upit portala o tome šta misli o tome da BiH jednog dana ima jednog predsjednika, nije odgovorio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: