Nebojša Radmanović
0

"Ideja o jednom predsjedniku je apsolutno neprihvatljiva"

SRNA
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Nebojša Radmanović (Foto: Arhiv)
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je tročlano Predsjedništvo jedina moguća forma u BiH i odbacio kao apsolutno neprihvatljivu ideju o jednom predsjedniku.

"BiH mora ostati u fazi u kojoj su tri člana Predsjedništva iz tri konstitutivna naroda, ali se ne smije zabraniti ni 'ostalima' da imaju pravo da se kandiduju. Zamislite da u ovoj situaciji potpune nacionalne i entitetske podjele jedan čovjek komanduje Oružanim snagama ili vodi spoljnu politiku", rekao je Radmanović za "Euroblic".

On smatra da problem unutar Predsjedništva, koji se manifestuje i na spoljnu politiku, jesu različiti pogledi trojice članova na prošlost, sadašnjost i budućnost. 

Radmanović je naglasio da su razmimoilaženja posebno došla do izražaja između njega i Harisa Silajdžića u drugoj polovini mandata.

"Željko Komšić uglavnom se priključivao Silajdžiću u glasanju. Sve to zajedno stvora lošu sliku o BiH, posebno u periodu kada je BiH članica Savjeta bezbjednosti UN", naglasio je Radmanović, dodajući da deklarativno sva tri člana Predsjedništva podržavaju dobrosusjedske odnose, ali da u praksi nije tako. 

Prema njegovim riječima, pitanja o kojima je došlo do najvećih razmimoilaženja su odnos prema susjedima, navodeći brojne napade na Srbiju, kao i likovanje sa onim što se dogodilo sa Ejupom Ganićem u londonskom sudu.

Govoreći o spoljnoj politici, Radmanović je istakao da bošnjački ambasadori imaju neprimjerene istupe u medijima, te da ih potresaju finansijske afere.
On je izrazio nadu da će do kraja godine biti uspostavljen bezvizni režim, te konstatovao da je put BiH ka EU sada "maglovitiji" nego prije dvije godine.

"Čini se da i EU u ovom momentu nema jasan koncept, ali mislim da je izlaz da EU u kandidatski status primi preostale zemlje zapadnog Balkana", smatra Radmanović.