Šefovi misija EU
0

"BiH rizikuje dalju izolaciju, stranke se moraju uozbiljiti"

Sarajevo-x.com
Šefovi misija ambasada Evropske unije u Bosni i Hercegovini duboko žale zbog namjernog bojkota sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 29. jula od strane SNSD-a, nakon čega se jučer nije glasalo o Zakonu o popisu stanovništva i domaćinstava zbog nedostatka kvoruma, navedeno se u saopćenju za javnost.

"Odlaganjem usvajanja ovog Zakona Bosna i Hercegovina rizikuje dalju izolaciju. Sada zaista postoji stvarna opasnost da zemlja neće učestvovati u ovom vitalnom zadatku koji će se provesti u svim drugim evropskim zemljama u 2011. godini. Nedostatak pouzdanih statističkih podataka bi imao veoma ozbiljne implikacije na društveno-ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Značajno bi zakočio proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine tako što bi lišio zemlju one vrste tačnih i ažuriranih statističkih podataka koji su od osnovne važnosti u kontekstu pristupnih pregovora sa EU kao i maksimalnog apsorbiranja pretpristupnih fondova EU", poručuju šefovi misija.

Oni pozivaju sve strane da se hitno i konstruktivno uključe u rješavanje ovog zakonodavnog prioriteta tako što će iskoristiti priliku na sljedećoj sjednici zakazanoj za 2. septembar. Političke stranke u BiH moraju demonstirati da su ozbiljne i iskrene u svojoj posvećenosti da zemlju približile članstvu u Evropskoj uniji.