{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


(Ne)usaglašen prijedlog zakona o popisu stanovništva

F
19.5.2010. u 15:18
0
3
(Ne)usaglašen prijedlog zakona o popisu stanovništva
0
(Ne)usaglašen prijedlog zakona o popisu stanovništva
Parlamentarna komisija na državnom nivou čiji je mandat da Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine predloži tekst zakona o popisu stanovništva i domaćinstava u BiH, koji će biti obavljen 2011. godine, na današnjoj sjednici u Sarajevu je do 21. maja, odgodila izjašnjavanje o tekstualnoj varijanti tog zakona koju su u međuvremenu usaglasili predsjedavajući Komisije Petar Dokić te dvojica dopredsjedavajućih Halid Genjac i Martin Raguž.
Varijanta koju su oni ponudili Komisiji podrazumijeva da se državljani Bosne i Hercegovine na popisu 2011. godine mogu, ali i ne moraju izjašnjavati o svojoj etničkoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti.

Definirano je i da će dijaspora biti obuhvaćena posebnim popisom sa zasebnom bazom podataka.

I kada bude obavljen popis 2011., podaci iz popisa izvršenog 1991. primjenjivat će se prilikom formiranja vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini i to sve do potpune implementacije Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma, usaglasili su Dokić, Genjac i Raguž.

Centralno mjesto za obradu popisnih podataka bit će u Istočnom Sarajevu, predložili su također.

Tekst zakona treba da usaglasi Komisija do narednog utorka, kada treba da ga razmatra Predstavnički dom u državnom parlamentu, napomenuo je predsjedavajući Dokić.

Pozivajući se na raniji zaključak Predstavničkog doma, dodao je da ga tom domu treba dostaviti na razmatranje po hitnom postupku, a to je procedura koja znači da poslanici ne bi mogli podnositi amandmane, odnosno eventualno mijenjati tekst.

Upravo na ovu odredbu je na današnjoj sjednici reagirala Milica Marković iz Saveza nazavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Prenoseći stavove svoje stranke, ova članica Komisije traži redovnu parlamentarnu proceduru za zakon, a to znači da ipak bude ostavljena mogućnosti za podnošenje amandmana.

Marković je također rekla da njena stranka insistira da primjena budućeg zakona počne od 2014. godine, a ne da popis iz 1991. bude osnov kod formiranja vlasti u BiH sve do potpune implementacije Aneksa 7., kako su usaglasili Dokić, Genjac i Raguž.

Stav Milice Marković o potrebi da tekst bude u redovnoj parlamentarnoj proceduri dijeli i član Komisije Mirko Okolić iz Srpske demokratske stranke mada on nema ništa protiv ni skraćene procedure koja također, za razliku od predložene, hitne, ostavlja prostor za amandmane.

Prvi čovjek državne agencije za statistiku Zdravko Milinović, koji je također uključen u ovaj proces, napomenuo je da zakon treba donijeti što prije, najkasnije do kraja ovog mjeseca, da bi se aktivirale neophodne i zahtjevne tehničke pripreme za provedbu popisa.

Zbog toga je važno da on u parlamentu bude bez amandmana koji eventualno mogu izazvati nove nesuglasice poslanika i odgađanja.

Predsjedavajući Dokić je na kraju sugerirao da do 21. maja, članovi Komisije odgode izjašnjavanje, što je i uvaženo, te da do tada dodatno i detaljno prouče ponuđena rješenja, usaglašena doslovno sat vremena prije početka današnje sjednice.

Dokić je na početku zasjedanja članovima Komisije prenio i stavove koji su u međuvremenu vlastima BiH doznačene od evropskih partnera iz zvaničnog Brisela, a znače da državljani BiH mogu, ali ne moraju da se izjašnjavaju o etničkoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti prilikom popisa.

Evropskim partnerima nije bitno gdje će biti centar za obradu popisnih podataka već samo da podaci budu na odgovarajuće osiguranom i zaštićenom mjestu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: