Zdravlje pacijenata je najvažnije
0

BiH prva u regiji nabavila vrijednu opremu za novu eru sigurnosti krvi

Piše: M. Beker
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH nabavio je novu visokosofisticiranu opremu za otkrivanje prenosivih bolesti i inaktivaciju patogena u krvi. Oprema je izumljena prema evropskim standardima i povećava sigurnost krvi koja će biti korištena u transfuziji.

"To je metoda kontrole krvi i eliminacije patogena koji se nalaze u krvnim pločicama. Oprema omogućava najsavremeniju metodu koja sigurnu krv čini još sigurnijom i to je vrh koji je transfuziologija u BiH mogla dobiti", rekao je dr. Zlatko Čardaklija, savjetnik u Federalnom ministarstvu zdravstva.

BiH je danas postala jedina zemlja u regiji koja posjeduje ovu opremu, a nemaju je ni zemlje poput Češke, Slovačke, Rumunije i nekih zemalja EU.

"U Intercept sistem se stavlja materijal koji smo dobili u Architect mašini, uključuje se iluminator koji neaktivnu tvar pretvara u aktivnu i uništava sve uzročnike koje današnja medicina poznaje", rekao je Midhat Haračić, direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH. To znači da će iz naše krvi, odnosno materijala koji se dobije preradom u prvom aparatu, biti uklonjeni svi virusi i negativne supstance koje bi mogle naštetiti pacijentu.

Vrijednost ove opreme je blizu pola miliona maraka, a nabavljena je u saradnji sa UNDP-om i predstavlja završni dio realizacije projekta "sigurne krvi" u Zavodu. Kadrovi su obučavani u Austriji, Sloveniji i Italiji, a jedna grupa uskoro odlazi u Englesku.

"Transfuziologija je moderna, ali i bazična grana, tako da će se sve što se ovdje uradi dobro odraziti i na druge discipline u medicini i obratno. Vrlo smo ponosni na novu opremu jer smo morali uraditi i niz predradnji kako bismo je dobili i mogli koristiti. Sada je rizik prijenosa transmisionih bolesti, koje krv kao tjelesno tečno tkivo može da prenese, toliko smanjen da praktično dobija teorijsku vrijednost i ovo je nova era sigurnosti krvi", rekao je prof. dr. Haračić.

Istakao je kako je oprema izuzetno skupa, ali da je profit veliki kada se posmatra zdravlje pacijenata koje je najvažnije.

"Ukoliko bi neki pacijent, a većinom su to oni koji imaju maligna oboljenja, transplantirane organe ili su u imunodesficitarnom stanju, dobio neki od uzročnika koji se ovim metodama uklanjaju, to bi bilo fatalno po njega. Bez ove tehnike iluzorno je govoriti i o matičnim ćelijama ili transplantaciji", dodao je prof. dr. Haračić.