Hrvatska
0

BiH prva destinacija u regionu za Milanovića i Pusić

SRNA
Zoran Milanović i Vesna Pusić
Zoran Milanović i Vesna Pusić
Ministar spoljnih inozemnih Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da će BiH biti prva zemlja u regionu koju će ona i novi hrvatski premijer Zoran Milanović posjetiti.

Ona kaže da će odnos hrvatskih zvaničnika i diplomata prema susjednim ili bliskim zemljama u regionu biti obilježen poštovanjem.

"To će biti odnos između vrlo bliskih zemalja koje imaju jasnu evropsku perspektivu i prelaze isti put koji je prošla i završila Hrvatska. Naši susjedi ili zemlje sa kojima smo bliski tu će naći i neke komparativne prednosti", rekla je Pusić novinarima u Briselu, gdje je kao posmatrač učestvovala na sjednici Savjeta ministara spoljnih poslova EU.

Ona navodi da ne treba zanemariti činjenicu da se u regionu govori jezikom koji razumije skoro dvadeset miliona ljudi i da će bliskim zemljama biti pristupačni svi evropski propisi, zakoni i tekstovi koji postoje na hrvatskom, makar u radnoj fazi.

Odgovarajući na pitanje da li će u tom odnosu biti "evropske arogancije", Pusić kaže da bi to bilo bespotrebno i kontraproduktivno. 

"Mi smo to konačno nadrasli. Nećemo valjda ovu našu veliku pobjedu sada sebi, takvim ponašanje, izvaditi iz usta", rekla je Pusić.

Ona ističe da je Hrvatska dorasla do shvatanja da stabilnost svake zemlje u regionu zavisi od stabilnosti cijelog regiona, odnosno, ako je samo i jedna zemlja nestabilna, cijeli je region nestabilan.
Pusić kaže da je tokom bilateralnog susreta sa njemačkim ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveom bilo riječi o regionu.

"Njemačkog ministra su najviše interesovali pogledi Zagreba na BiH, kao i Srbiju i Kosovo", rekla je Pusić.