{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milanović: Hrvatskoj je u interesu da rješava otvorena pitanja s BiH

S
27.2.2012. u 21:11
0
18
Milanović: Hrvatskoj je u interesu da rješava otvorena pitanja s BiH
0
Milanović: Hrvatskoj je u interesu da rješava otvorena pitanja s BiH
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović ocijenio je da su neriješena pitanja u odnosima Hrvatske i BiH rezultat činjenice da je nekima odgovarao sukob niskog intenziteta koji je potom korišten u dnevnopolitičke svrhe ili za neke političke projekte.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Milanović je rekao da je to razlog zbog kojeg ništa od otvorenih pitanja nije riješeno u proteklim godinama, ali da ima želje da to bude učinjeno, iako nema novih prijedloga.

On je prilikom posjete Vitezu istakao da Hrvatska nije ni pod kakvim pritiskom da rješava pitanja u odnosima s BiH, već da je to njen interes jer joj treba stabilan i funkcionalan komšija.

Milanović je naveo da je važno izdvojiti pitanja koja dvije strane što prije žele riješiti, te naveo primjer da bi prilikom rješavanja problema granice trebalo razmisliti o arbitraži ukoliko dvije države nisu u stanju da se same dogovore.

To je civilizovan način rješavanja sporova, kaže Milanović i dodaje da je taj način jeftiniji od konstantanog sukoba niskog intenziteta. On je rekao novinarima da je svjestan da će njegova vlada biti vrednovana i po tome hoće li bar neka od postojećih otvorenih pitanja biti riješena.

Hrvatski mediji prenose da je Milanovićeva posjeta BiH, uz iskazivanje najvećeg međusobnog poštovanja i važnosti saradnje, obojena nesporazumom s SDP-om, čiji je predsjednik Zlatko Lagumdžija, koji je i ministar inostranih poslova BiH.

Lagumdžija je, kao i federalni premijer Nermin Nikšić, izbjegao svečani ručak, čime su izazvali diplomatski incident izražavajući protest zbog toga što Milanović planira da se susretne sa zvaničnicima Hrvatskog narodnog sabora. Riječ je o stranakam okupljenim oko dva HDZ-a u BiH koji ne priznaju vlast u Federaciji BiH koju predvodi SDP.

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović počeo je danas dvodnevnu službenu posjetu BiH susretom sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Milanović je rekao da je sa domaćinom razgovarao o ključnim pitanjima koja treba rješavati, a to su infrastruktura, putni pravci, poslovi hrvatskih preduzeća u BiH, granični prelazi, most na Savi u Gradišci, te takozvani "šengenski koridor", koji bi trebalo da spaja južni dio Dubrovačko-neretvanske županije sa sjevernim dijelom Hrvatske i da prolazi kroz BiH.

Na radnom ručku, koji je organizovao Bevanda, hrvatski premijer susreo se sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem koji je potom izjavio da je u razgovoru izražena spremnost o pokretanju pitanja koja se odnose na izgradnju Hidroelektrane "Dubrovnik 2" i mosta preko Save.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: