{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milanović: Cilj je bolja saradnja, a ne davanje lekcija

S
27.2.2012. u 16:15
0
6
Milanović: Cilj je bolja saradnja, a ne davanje lekcija
0
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović primili su danas u Sarajevu Zorana Milanovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske.
Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji, te posebno o procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Željko Komšić poželio je dobrodošlicu i čestitao premijeru Milanoviću imenovanje. Komšić je izrazio uvjerenje da će i Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara BiH pokazati želju, znanje i političku volju za ubrzano rješenje otvorenih pitanja između dvije države.

Predsjedavajući Komšić naglasio je da bi, i pored toga što je posjeta usmjerena na hrvatsko nacionalno pitanje, bilo dobro da se pokrene rješavanje mnoštva konkretnih tema za razgovore o bilateralnim pitanjima između dvije države.

Cijeneći pomoć Republike Hrvatske našoj zemlji i ustavnu obavezu za brigu o Hrvatima u BiH, predsjedavajući Komšić je izrazio želju za skorom radnom posjetom premijera Republike Hrvatske s nadležnim ministrima, s ciljem daljeg unapređenja političkih, privrednih i kulturnih veza naše dvije zemlje.

S tim u vezi, premijer Milanović je istakao da je cilj posjete unapređenje odnosa dvije države, a ne davanje lekcija o političkim pitanjima, te da bi, naprimjer, uplitanje u rekonstrukciju Vlade Federacije BiH bilo ne samo uplitanje u unutrašnje stvari BiH, već svojevrstan državni udar.

Konačno, Bosna i Hercegovina nije prosti zbir tri naroda, već zemlja konstitutivnih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom kvadratnom metru Bosne i Hercegovine, istakao je Komšić.

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, kao susjedi sa najdužom granicom, imaju veoma dobre i prijateljske odnose, a sva otvorena pitanja spremni su rješavati na institucionalan način, prije svega u saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, ocijenjeno je na današnjem sastanku.

Sagovornici su bili saglasni da je neophodno, neposredno nakon prve zvanične posjete premijera Milanovića Bosni i Hercegovini, pristupiti rješavanju brojnih otvorenih pitanja, prije svega pitanja granice, graničnih prijelaza, prolaza kroz Neum, korištenja luke Ploče, imovinskih prava, kao i drugih pitanja čije je rješavanje u obostranom interesu.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović zahvalio je članovima Predsjedništva BiH za prijem i istakao potpunu spremnost Vlade Republike Hrvatske da našoj zemlji pomogne da postane moderna i uređena evropska zemlja, bez želje za mentorstvom, odnosno da Hrvatska bude most na njenom putu prema Evropskoj uniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: