Posjeta Predsjedništvu BiH
0

Milanović: Cilj je bolja saradnja, a ne davanje lekcija

Sarajevo-x.com
Foto: P./Klix.ba
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović primili su danas u Sarajevu Zorana Milanovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regiji, te posebno o procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Željko Komšić poželio je dobrodošlicu i čestitao premijeru Milanoviću imenovanje. Komšić je izrazio uvjerenje da će i Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara BiH pokazati želju, znanje i političku volju za ubrzano rješenje otvorenih pitanja između dvije države.

Predsjedavajući Komšić naglasio je da bi, i pored toga što je posjeta usmjerena na hrvatsko nacionalno pitanje, bilo dobro da se pokrene rješavanje mnoštva konkretnih tema za razgovore o bilateralnim pitanjima između dvije države.

Cijeneći pomoć Republike Hrvatske našoj zemlji i ustavnu obavezu za brigu o Hrvatima u BiH, predsjedavajući Komšić je izrazio želju za skorom radnom posjetom premijera Republike Hrvatske s nadležnim ministrima, s ciljem daljeg unapređenja političkih, privrednih i kulturnih veza naše dvije zemlje.

S tim u vezi, premijer Milanović je istakao da je cilj posjete unapređenje odnosa dvije države, a ne davanje lekcija o političkim pitanjima, te da bi, naprimjer, uplitanje u rekonstrukciju Vlade Federacije BiH bilo ne samo uplitanje u unutrašnje stvari BiH, već svojevrstan državni udar.

Konačno, Bosna i Hercegovina nije prosti zbir tri naroda, već zemlja konstitutivnih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom kvadratnom metru Bosne i Hercegovine, istakao je Komšić.

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, kao susjedi sa najdužom granicom, imaju veoma dobre i prijateljske odnose, a sva otvorena pitanja spremni su rješavati na institucionalan način, prije svega u saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, ocijenjeno je na današnjem sastanku.

Sagovornici su bili saglasni da je neophodno, neposredno nakon prve zvanične posjete premijera Milanovića Bosni i Hercegovini, pristupiti rješavanju brojnih otvorenih pitanja, prije svega pitanja granice, graničnih prijelaza, prolaza kroz Neum, korištenja luke Ploče, imovinskih prava, kao i drugih pitanja čije je rješavanje u obostranom interesu.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović zahvalio je članovima Predsjedništva BiH za prijem i istakao potpunu spremnost Vlade Republike Hrvatske da našoj zemlji pomogne da postane moderna i uređena evropska zemlja, bez želje za mentorstvom, odnosno da Hrvatska bude most na njenom putu prema Evropskoj uniji.