{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH otvara novu istragu o padu aviona Borisa Trajkovskog

A
6.11.2012. u 15:51
1
0
BiH otvara novu istragu o padu aviona Borisa Trajkovskog
1
BiH otvara novu istragu o padu aviona Borisa Trajkovskog
Predsjednik Komisije za vazduhoplovstvo pri Ministarstvu saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine Omer Kulić potvrdio je za agenciju Anadolija da će najvjerovatnije biti otvorena nova istraga o slučaju pada aviona "Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB" koja se dogodila 26. februara 2004. godine na Matića brdu u mjestu Rotimlja, između Mostara i Stoca, kada je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski sa saradnicima i članovima posade.
"U naredna dva do tri dana bit će saopćena odluka u vezi s mogućnošću otvaranja nove istrage, odnosno obnavljanja istrage. Najvjerovatnije će se ići u tom pravcu", kazao je Kulić za agenciju Anadolija.

Na pitanje da li se došlo do novih dokaza koji će biti temelj obnovljene istrage Kulić je odgovorio:

"Vlada Makedonije je, naime, formirala Komisiju koja je šest godina radila na ovom problemu. Uradili su mnogo toga i mi smo sa njima stalno na vezi. To je u finalu. Vrlo brzo će sve biti gotovo. Ponavljam, najvjerovatnije će se ići putem nove istrage", naglasio je Kulić.

Upitan šta podrazumijeva nova istraga i da li to znači da će istražitelji ponovo izlaziti na teren i saslušavati svjedoke, Kulić je pojasnio da će biti provedena kompletna istraga i da će biti urađeno sve što je potrebno.

"U Makedoniji su prikupili i nove dokaze, kao i nešto što se prevodilo u prvoj istrazi", istakao je Kulić za AA.

Odgovarajući na pitanje da li će nova istraga obuhvatiti dokaze o kojima je u javnosti govorio Ignat Pančevski, poznati makedonski advokat i zastupnik porodica žrtava nastradalih u padu aviona, koji smatra da je Trajkovski stradao u atentatu, Kulić je kazao da nova istraga "nema veze s advokatima".

Makedonska ministarstva prometa i veza, odnosno unutrašnjih poslova, kako saznaje AA, još nisu informirana o otvaranju nove istrage. Službene obavijesti trebali bi dobiti narednih dana.

Inače, ministar prometa i veza Makedonije Mile Janakieski predstavio je u julu u Sarajevu bosanskoghercegovačkom kolegi Damiru Hadžiću dokument koji sadrži nova saznanja o nesreći aviona "Beechcraft Super King Air 200 Z3-BAB".

Jankieski je uputio Hadžiću i službeni prijedlog o ponovnom otvaranju istrage i predložio uspostavu mješovite radne skupine koja bi preispitala sve okolnosti nesreće.

Hadžić je tada istaknuo da je u interesu Bosne i Hercegovine da se okonča istraga, da prestanu špekulacije o uzrocima nesreće i da je suglasan s ponovnim otvaranjem istrage. Dogovoreno je da se uspostavi zajednička radna skupina bosanskohercegovačkih i makedonskih stručnjaka koja bi trebala napraviti izvještaj o okolnostima pada makedonskog predsjedničkog aviona.

Pored Trajkovskog, u nesreći kod Mostara su živote izgubili portparol Dimka Ilkova Bosković, savjetnici Risto Blaževski i Anita Lozanovska, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Mile Kristevski i tjelohranitelji Ace Božinovski i Boris Velinovski, te pilot i kopilot. Leševi su pronađeni u izgorenom i neprepoznatljivom stanju.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: