Stručnjaci iz četiri zemlje
0

Nova istraga o smrti Borisa Trajkovskog

FENA
Mjesto pogibije Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Mjesto pogibije Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić potpisao je odluku o formiranju istražnog tima koji će razmotriti i provjeriti sve informacije o pogibiji Borisa Trajkovskog prikupljene u posljednjih šest godina, potvrdio je u izjavi za Agenciju Fena savjetnik miinistra Hadžića Omer Kulić.

Kulić je pojasnio da je novi istražni tim formiran zbog obilja novih dokaza koje je prikupio makedonski ekspertni tim.

Novi istražni tim sastavljen je od 15 stručnjaka iz BiH, Hrvatske i Makedonije, a imat će i stalnog konsultanta iz SAD-a.

"Stručnjaci su iz područja vazduhoplobnog prava, avionskih instrumenata i navigacionih sistema, zemaljskih navigacionih sistema, vazduhoplovnih procedura i ljudskih resursa", kazao je Kulić.

Tim neće biti vremenski ograničen, ali Kulić procjenjuje da će čitav posao biti završen u roku od šest mjeseci do godine dana.

Podsjećamo, odmah nakon tragičnog događaja u kojem su poginuli predsjednik Trajkovski, njegovi savjetnici Dimka Ilkova-Bošković i Risto Blaževski, stručna suradnica Anita Krista-Lozanska, Mile Krstevski iz MVP-a Makedonije, članovi obezbjeđenja Boris Verinov i Aco Božinovski te dva pilota, ekspertna komisija je istražila ovu nesreću te rezultate uputila Vladi Makedonije.

Međutim, Vlada nije bila zadovoljna ovom istragom te je formirala novi tim od 12 eksperata koji su u proteklih šest godina našli dovoljno novih dokaza za pokretanje još jedne istrage.

Avion u kojem je bio Boris Trajkovski srušio se 26. februara 2004. u selu Bitunje, nedaleko od Mostara.